Volledig scherm
PREMIUM
Buurtcomité Stichtse Meije vindt dat fietsers niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en 's nachts veilig over de Meije moeten kunnen blijven rijden. © Pim Mul

Weghalen lantaarnpalen langs de Meije schiet bewoners in verkeerde keelgat

Bewoners van het Woerdense deel van buurtschap de Meije zijn geschrokken van de plannen van het waterschap en gemeente om de Meije op te knappen en op te hogen. Het voornemen is om de meeste lantaarnpalen langs deze almaar drukker wordende verkeersader in het Woerdense buitengebied weg te halen. Hierdoor wordt deze donkerder en dus onveiliger, vrezen de bewoners.

Quote

We waren overdon­derd. Dit gaat wel heel erg hard

Het stuk van de Meije dat op de schop gaat, is 5 kilometer lang en ligt globaal tussen het Hazepad en de Oude Meije. Hier staan 53 lichtmasten. De meeste moeten verdwijnen omdat minder verlichting veiliger is, aldus de gemeente. Daarnaast heeft de natuur er baat bij wanneer het ’s nachts donkerder is.

De bewoners werden eerder deze maand op een informatieavond van de ingrijpende plannen op de hoogte gebracht. Hen werd toen verteld dat langs de Meije alleen bij gevaarlijke bochten of kruispunten nog verlichting komt te staan. ,,De gemeente Woerden heeft als beleid dat bij vervanging van oude lantaarnpalen alleen nieuwe terugkomen op plekken waar het gezien de verkeersveiligheid moet’’, zegt Hans Verkerk. Hij is woordvoerder van de projectgroep die de plannen heeft opgesteld. In deze projectgroep zitten gemeente en waterschap.

In samenwerking met indebuurt Woerden