Volledig scherm
© ANP

Werkstraf en geldboete voor stelende postbode in Woerden

Toen de werkkring van de 23-jarige postbode Mendi el M. verhuisde naar Woerden, waren er in zijn vorige werkplaats Vianen opeens geen vermissingen meer. Maar opeens verdwenen er wel tientallen dozen met goederen van winkels uit Woerden. Utrechter M. werd vrijdag door de politierechter veroordeeld tot 80 uur werkstraf en 500 euro boete wegens verduistering. 

PostNL vroeg ook bijna 20.000 euro schadevergoeding, maar die vordering vond de rechter te ingewikkeld. Want op de dagvaarding stonden maar vijf strafbare feiten. Het schadebedrag wat daarbij hoorde was veel lager. 

Pandjeshuis

Het ging om een dure stofzuiger, een cameralens, een effectpedaal en een webcam. Die goederen haalde M. als postbezorger op in winkels in Woerden. Hij had die spullen af moeten geven in een sorteercentrum van zijn werkgever. Daar kwamen de goederen nooit. Wel ontdekte de politie dat een dure stofzuiger en het pedaal waren verkocht bij een pandjeshuis in Utrecht door een man die zich had gelegitimeerd met de identiteitskaart van de postbode.

Uit het dienstrooster bleek dat de pakjes door M. waren opgehaald. De verdachte ontkende. Hij vertelde in de rechtbank dat zijn id-bewijs kwijt was geraakt. Maar daar overtuigde hij niemand mee. De officier benadrukte dat de zoektocht naar die spullen voor winkeliers heel veel tijd en geld kost. Zij eiste 160 uur werkstraf en 1000 euro boete wegens verduistering.

Strafblad

Zijn advocate wees erop dat M. een student is met een lelieblank strafblad die nog nooit iets verkeerd heeft gedaan. Zij voerde aan dat het een puinhoop was bij het sorteercentrum waar veel spullen kwijt kunnen raken. Zij vroeg vrijspraak. De rechter was iets milder dan de officier. Maar hij woog wel zwaar mee dat de verdachte een postbode was, een beroep waar we allemaal op moeten kunnen vertrouwen.

In samenwerking met indebuurt Woerden