Volledig scherm
© ANP XTRA

Werkstraf voor Montfoortse die geldbedragen verduisterde op haar werk

Een 50-jarige vrouw uit Montfoort is vandaag veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor het verduisteren van ‘meerdere geldbedragen’ op haar werk bij een groothandel op het bedrijventerrein IJsselveld in Montfoort en valsheid in geschrifte. Ook moet ze van de rechter 5000 euro schadevergoeding aan het bedrijf betalen.

Volgens de groothandel drukte de administratief medewerkster in anderhalf jaar tijd, van januari 2015 tot september 2016, ruim 47.000 euro achterover, maar dat ontkent de vrouw. Het zou om een bedrag van 5000 euro aan contant geld gaan, in kleine bedragen. ,,Als ik de stukken nakijk, kom ik echt niet hoger”, aldus de Montfoortse. ,,Het was hooguit honderd euro wat ik af en toe eens mee nam.”

,,Daar kan ik geen antwoord op geven, sorry”, antwoordde de vrouw in de rechtszaal op de vraag waarom ze in de bedrijfskas was gaan graaien. ,,Ik weet niet waarom ik het heb gedaan.” De Montfoortse werkte 27 jaar bij het bedrijf en werd door de leiding als ‘een dochter’ beschouwd. Het verduisterde geld zou voor de dagelijkse boodschappen zijn gebruikt.

Bonnetje

De Montfoortse betwistte ook dat ze voor de verduistering facturen en bonnen had vervalst, zoals haar ex-werkgever beweert. Volgens haar had ze die bonnen en facturen steeds in opdracht van haar bazen opgesteld en ingeboekt om de boekhouding kloppend te maken. ,,Dat was hun manier van bedrijfsvoeren”, aldus de verdachte. ,,Maak maar een bonnetje, zeiden ze dan.” Ze zou als ‘zondebok’ worden gebruikt voor alle onregelmatigheden in de administratie.

Omdat hij het precieze bedrag niet kon vaststellen, achtte de rechter de vrouw schuldig aan het verduisteren van ‘meerdere geldbedragen’. Hij legde de vrouw overeenkomstig de eis 120 uur werkstraf op, maar een voorwaardelijke celstraf van twee weken vond hij niet nodig. De Montfoortse had een blanco strafblad en moest onnodig lang op haar berechting wachten. De zaak lag sinds februari 2017 bij het Openbaar Ministerie op de plank. In de tussentijd is ze niet opnieuw met politie en justitie in aanraking gekomen.

Daarnaast verplichtte de strafrechter de vrouw tot het terugbetalen van 5000 euro aan haar ex-werkgever. Het Montfoortse bedrijf claimde in totaal 47.065,33 euro van de verdachte. De onderneming kan nog bij de civiele rechter proberen het hele bedrag terug te krijgen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden