Volledig scherm
© ANP

Werkstraffen geëist voor Woerdense inbraken

Voor zijn betrokkenheid bij drie woninginbraken in Woerden is vandaag 180 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen de 21-jarige Woerdenaar Dennis de G. Ook Woerdenaar Duncan van H. hoorde een werkstraf tegen zich eisen.

,,Je steelt niet alleen, je maakt ook iemands gevoel van veiligheid kapot”, benadrukte de officier van justitie de impact van een woninginbraak op slachtoffers. ,,Ze blijven vaak heel lang bang.”

De G. werd vorig jaar op zondag 13 maart op heterdaad betrapt bij poging om in te breken in een woning aan de Kees van Dongenstraat, samen met een destijds 15-jarige Woerdenaar. Sporenonderzoek wees uit dat een aangetroffen koevoet ook was gebruikt bij twee woninginbraken aan de Beerze en de Abeellaan eerder dat weekend. In het huis aan de Beerze lieten de daders een grote puinhoop achter; ketchup uitgesmeerd op muren, en vloeren onder de olie en suiker.

Quote

Ik dacht: ik ga een keertje mee

Dennis de G.

Zijn minderjarige vriend wees De G. bij de politie als mededader en initiator aan, maar de Woerdenaar houdt vol dat hij alleen betrokken was bij de inbraakpoging in de Kees van Dongenstraat. ,,Dat was mijn enigste keer. Ik dacht: ik ga een keertje mee”, aldus de verdachte. Tekstberichten waarin ze het onder meer hadden over ‘dikke huizen doen’ deed hij af als ‘heel veel stoere praat’. Gedragsdeskundigen achten de Woerdenaar verminderd toerekeningsvatbaar en adviseren het jeugdstrafrecht toe te passen.

Volgens de officier van justitie is De G. de laatste van een groep jongens die zich bij de rechter moesten verantwoorden omdat ze ‘in wisselende samenstelling’ inbraken pleegden in Woerden. Eerder op de dag eiste ze 100 uur werkstraf en 9 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, tegen de 19-jarige Woerdenaar Duncan van H. Hij zou vorig jaar februari en maart betrokken zijn geweest bij drie woninginbraken aan de Paardebloemweide, de Weidebloemenlaan en het Speerdistelveld. Andere verdachten stonden dit voorjaar al terecht, waaronder de 15-jarige Woerdenaar. Hij kreeg jeugd-tbs opgelegd.

De Utrechtse rechtbank doet dinsdag 26 september uitspraak in de strafzaken tegen De G. en Van H. De G. werd ook verdacht van betrokkenheid bij een straatroof in het Brediuspark, maar voor dit feit vroeg de officier van justitie vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Onder bedreiging van een vuurwapen dwongen twee mannen vorig jaar januari vier jongens om hun zakken te legen. De buit bestond uit geld en een Iphone.

In samenwerking met indebuurt Woerden