Volledig scherm
WTC-voorzitter Jan van Leeuwen voor een groep renners op de gevaarlijke plek. Hier moet een brug komen. © Rianne den Balvert

Wielerclub wil modernere maar vooral veiligere baan

De Wieler- en Tourclub (WTC) wil haar wielerbaan rond sportpark Cromwijck renoveren en vooral veiliger maken. De vereniging is in overleg met de gemeente Woerden om een brug aan te leggen over de gevaarlijke kruising met de parkeerplaats naar het de sportvelden.

Op dit kruispunt vonden de afgelopen jaren meerdere aanrijdingen plaats op de dagen dat de wielrenners wedstrijden reden. De slachtoffers waren bezoekers van het sportpark die toch de weg overstaken terwijl dat niet mocht. Vorig jaar was dat twee keer. Zonder blijvend letsel.

Beveiligers

De slachtoffers vielen ondanks dat beveiligers (vrijwilligers van de wielerclub) gedurende wedstrijden het parcours afzetten met een lint, het verkeer tegenhouden en er voor zorgen dat niemand de gevaarlijke kruising oversteekt. ,,Het waren ernstige ongelukken, waarbij geen doden zijn gevallen,’’ vertelt WTC-voorzitter Jan van Leeuwen. Hij wil dat de hockeyers en tennissers zo snel mogelijk veilig en verantwoord sportpark Cromwijck kunnen bereiken.

Dat kan door de kruising ongelijkvloers te maken. De wielrenners gaan dan via een brug (fly over) over de kruising heen. Van deze fietsbrug zijn twee varianten in beeld, aldus Van Leeuwen. Over het veilig maken van de oversteek vanaf de Waardsedijk naar het sportpark voert de wielerclub, met een kleine 350 leden, momenteel gesprekken met de gemeente Woerden.

WTC vroeg in 2017 bij de Woerdense politiek voor het eerst aandacht voor de onveilige situatie bij de wielerbaan in Cromwijck. Van Leeuwen: ,,De gemeente staat er positief in. Ze ziet het belang van een veilige oversteek ook in.’’

De gemeente moet de aanpassing ook betalen, omdat de wielerbaan, die ook wordt gebruikt door de triathlonners, deel uitmaakt van de openbare weg. Kosten van de fietsbrug worden geschat op 250.00 euro.

KNWU

Naast een veiligere wielerparcours, heeft WTC nog een tweede ambitie, benadrukt voorzitter Van Leeuwen. ,,We willen meer wedstrijden naar Woerden halen. Dat kan als de wielerbaan voldoet aan de richtlijnen van de KNWU en NOC*NSF.’’

In de praktijk komt dat erop neer dat het parcours verbreed en verlengd moet worden. De wielerbaan is nu ongeveer 1100 meter lang. Dat moet dan volgens de voorschriften minimaal 1400 meter worden. Dat kan door het parcours te verlengen met een slinger. Daarnaast moet de baan ook worden verbreed tot 6.5 meter.

Totale geschatte kosten om de baan een volwaardige status te geven: 400.000 euro, aldus de gemeente. De wieler- en tourclub wil hiervan best een deel zelf ophoesten.  Als het aan de WTC-voorzitter ligt, worden zijn beide wensen het liefst nog dit jaar verwezenlijkt. Of dat lukt, is de vraag.

In samenwerking met indebuurt Woerden