Volledig scherm
Oudewater telt inmiddels 31 buurtappgroepen. © Theo Peeters

Wijkagenten willen meer zicht op misdaad in Oudewater

Meer meldingen over mogelijke criminaliteit krijgen uit de gesloten Oudewaterse gemeenschap. Dat is het doel van de twee wijkagenten. De explosieve groei van het aantal buurtappgroepen is een eerste stap in de goede richting.

Met achttien woninginbraken in 2017 is Oudewater een van de veiligste steden van Nederland. Toch gebeurt er volgens wijkagenten Atie de Waard en Michel Chedi genoeg waar zij geen weet van hebben. ,,Het is een vrij gesloten gemeenschap van waaruit weinig meldingen komen'', vertelt De Waard. ,,Dat komt deels omdat de inwoners dingen liever zelf oplossen, maar ook omdat niet iedereen weet wanneer je ons mag bellen.''

Om hier verandering in te brengen, heeft Atie de Waard zich ingespannen om het aantal buurtpreventiegroepen te doen stijgen. ,,Toen ik hier vorig jaar begon, waren er maar vier whatsappgroepen. Inmiddels telt de stad ongeveer 1.000 leden verspreid over 31 groepen. En dit aantal groeit, want we willen de stad dekkend krijgen."

Schakel

Hoewel De Waard toegeeft dat buurtpreventiegroepen eigenlijk een zaak is van inwoners en gemeente, ziet ze ook een rol voor de politie. ,,Door initiatieven te ondersteunen en ook deel te nemen in de overkoepelende beheerdersapp kunnen we een schakel zijn. Bovendien moet je het toch samen doen.''

Daarnaast hoopt De Waard dat het vertrouwen in de politie toeneemt. ,,Oudewaternaren zijn niet snel geneigd om verdachte situaties te melden bij de politie", zegt De Waard. ,,Als je iets niet vertrouwt dan is het raadzaam om 112 te bellen, zodat we kunnen uitzoeken wat er aan de hand is. Soms kunnen we dan al snel iets ontkrachten, maar soms levert het ook bruikbare informatie op."

Mobiel banditisme

Volgens De Waard is het belang van melden juist in Oudewater groot, omdat het als buitengebied gevoelig is voor mobiel banditisme en de aanrijtijd langer is. ,,Zelfredzaamheid is belangrijk en bovendien is het goed als voor iedereen duidelijk is dat je in Oudewater in de gaten wordt gehouden."

Tegelijkertijd hopen de wijkagenten dat de appgroepen ook het patroon van zwijgen doorbreken. ,,Bijvoorbeeld rondom het drugsgebruik in de stad'', zegt De Waard. ,,Hoewel uit onderzoeken is gebleken dat dit een probleem is in Oudewater, wordt er weinig over gesproken, of wordt drugsgebruik gebagatelliseerd. We willen juist alle signalen rondom het gebruik en dealen van drugs registeren."

In samenwerking met indebuurt Woerden