Volledig scherm
Kroegbaas Erik Thuis. © Rianne den Balvert

WK Appeltaartbakken in Woerden: ‘iedereen vindt zijn eigen appeltaart het lekkerst’

even vragen aanErik Thuis, eigenaar van Café Victoria in Woerden, houdt op zondag 27 oktober een WK appeltaartbakken. Het is de eerste keer dat het WK gehouden wordt in het café.

Lekker! Waarom heb je voor appeltaart gekozen?

Het rare van appeltaart is dat het zo universeel is. De kans is klein dat je in een café in Engeland, Amerika of Frankrijk een slagroomtaart kan bestellen, maar appeltaart is er altijd. Op elk terras, in elk land. Appeltaart staat voor verbondenheid. Het is de taart die je samen bakt op een regenachtige middag. Ik wil mijn naam eer aandoen en dat Thuisgevoel creëren deze zondag.

Wie maakt de lekkerste appeltaart volgens jou?

Ikzelf! Dat is een appeltaartiaans gezegde; iedereen vindt zijn eigen appeltaart het lekkerst. Er is niet zoiets als een standaard appeltaart. Hij wordt overal op een andere manier gemaakt. Ik houd van een verfijnd taartje waar veel aandacht aan de inhoud is besteed.

Zit je zelf in de jury?

Nee! Natuurlijk pik ik hier en daar echt wel een stukje mee, maar meer niet. De jury heb ik wel nauwkeurig gekozen. Dat zijn Jan van Vulpen en Stefan Schuurman. Die maken elke zomer fietstouren en eten dus overal appeltaart. Ik geloof dat zij door hun ervaring een eerlijke keuze kunnen maken. Verder komt er ook een mystery-jurylid, maar die houd ik nog even geheim.

Wie mogen er meedoen?

Jong en oud! Je kunt je aanmelden door naar binnen te lopen met je taart. Ik was zelf 11 toen ik mijn eerste appeltaart maakte, samen met mijn moeder. Dat is het leuke aan appeltaart; iedereen kan het maken. Het ziet er niet uit als je het in de oven doet, maar als het eruit komt, is het ineens een taart.

In samenwerking met indebuurt Woerden