Volledig scherm
Verwaarloosde boot in Waterrijk © Gemeente Woerden

Woerden haalt nu ook zinkende bootjes in het water in Waterrijk weg

In navolging van de Singel verwijdert Woerden nu ook in de wijk Waterrijk verwaarloosde bootjes, die bijna gezonken zijn. Deze wrakken zijn een doorn in het oog van veel bewoners. Bovendien kan een gezonken of bijna gezonken bootje een onveilige situatie opleveren.

In Waterrijk zijn drie plekken waar je met een polyester bootje met of zonder elektromotor kunt aanmeren. Van hieruit kun je tijdens het vaarseizoen (april-oktober) de nabijgelegen Cattenbroekerplas op.

De bootjes moeten na het vaarseizoen worden weggehaald door de eigenaar, maar dat gebeurt niet altijd. Momenteel liggen er bij de drie aanmeerplekken nog een paar bootjes, die als gevolg van de regen dreigen te zinken, vertelt een gemeentewoordvoerder.

Stalling

Dat de bootjes niet worden weggehaald komt ook doordat bij de aanmeerplekken niet aangegeven staat dat de bootjes na het vaarseizoen weg moeten, erkent de woordvoerder. Woerden is bezig om dit verzuim goed te maken.

Eén eigenaar heeft zijn half gezonken bootje inmiddels al verwijderd. De andere eigenaren krijgen nog een paar weken de tijd hun bootje zelf uit het water te halen en ergens naar een stalling te brengen. ,,Als dat in de kerstvakantie gebeurt, is dat goed,’’ aldus de gemeentewoordvoerder.

Doet de eigenaar dit niet, dan treedt de gemeente op en worden de bezittingen weggehaald en naar het stadserf gebracht. Hier worden de verwijderde bootjes voor een periode van 13 weken opgeslagen.

Betaling

De rechtmatige eigenaar kan zijn bootje ophalen tegen betaling van de kosten van verwijdering en opslag. Een bedrag dat ligt tussen de 300 en 500 euro, kondigt de gemeente alvast aan.

Na de wettelijke bewaartermijn van 13 weken, worden de bootjes eigendom van de gemeente. Die vernietigt ze. Boten kunnen ook eerder worden vernietigd, als de gemaakte kosten hoger zijn dan de waarde van de boot.

Het is de eerste keer dat Woerden verwaarloosde of bijna gezonken bootjes van particulieren in Waterrijk gaat weghalen. Dergelijke schoonmaakacties heeft ze al eerder gedaan met boten aan de Singel. Om hier te mogen liggen heb je een ligplaatsvergunning nodig. Als je die hebt, mag je het hele jaar langs de Singel liggen. De wachttijd voor een dergelijke vergunning is opgelopen tot ruim twee jaar.

In samenwerking met indebuurt Woerden