Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Woerden moet Utrechtse bouwdrift weerstaan

De grote woningbehoefte van Utrecht mag niet betekenen dat Woerden, net als bij Leidsche Rijn, weer grond afstaat aan de grote stad.

Dat bepleit SP-fractievoorzitter Wilma de Mooij bij wethouder Noorthoek. Ze zegt juist nu aan de bel te trekken, omdat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) met Utrecht in gesprek gaat over de bouw van 20.000 – 25.000 woningen in de nabijgelegen polder Rijnenburg. 

De SP ziet de bui al hangen en vreest dat voor de plannen voor Utrecht uiteindelijk aan Woerdense grond wordt geknibbeld. ,,Eerder’’, zegt De Mooij, ,,is reeds een groot stuk Harmelense grond opgeofferd aan woningbouw in Leidsche Rijn. Verzoeken op Woerdense grond moeten niet worden gehonoreerd, niet schriftelijk en niet mondeling in bestuurlijke bijeenkomsten.’’

Geen dure huizen meer

De Mooij wil dat de bouwdrift van Woerden zelf ook wordt ingetoomd. Niet meer dure huizen (drie ton en meer) bouwen waar Woerdenaren niet om zitten te springen, maar juist in een lagere prijsklasse waar de woningnood onder mensen die al lange tijd op zoek zijn naar een (ander) huis, wel mee wordt teruggedrongen. 

Om de projectontwikkelaars in toom te houden pleit De Mooij voor een ‘bureau woonservice’. ,,Een soortgelijke organisatie in Leidsche Rijn destijds regelde dat de woningen beschikbaar kwamen voor inwoners van Utrecht en mensen met een maatschappelijke of economische status. Het bureau registreerde inschrijvers voor koopwoningen en maakte een overzicht voor de projectontwikkelaars. De koopwoningen waren uitsluitend bestemd voor de kandidaat-kopers.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden