Volledig scherm
Eerder protest tegen gaswinning in Den Haag. Ook stichting Laat Woerden niet Zakken was hierbij aanwezig. © Laat Woerden niet Zakken

Woerden voorop in strijd tegen olie- en gaswinning

Het is een ‘geweldig initiatief’ van de gemeente Woerden om álle gemeenten op te roepen bij het Rijk te pleiten tegen olie- en gaswinning. Dat zegt voorzitter Elias Bom van Laat Woerden niet Zakken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten nam het voorstel van Woerden over. 

,,We werken in Nederland aan de overgang naar duurzame vormen van energie, en bouwen het winnen en gebruiken van aardgas juist af‘’, zegt wethouder Tymon de Weger: ,,Dat strookt niet met winning van olie en gas.‘’ Hij heeft daarom het voorstel gedropt op het onlangs gehouden congres van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Woerden zet hiermee opnieuw een stap tegen eventuele winning door Vermilion uit het Papekopveld. ,,Veel gemeenten straalden wel uit tegen olie- en gaswinning te zijn maar nu wordt er als een blok gereageerd richting het Rijk‘’, reageert Bom van Laat Woerden niet Zakken. ,,Met die collectiviteit sta je sterker.‘’ 

Bewijslast

Niet alleen haalde Woerden het succesje binnen met de oproep aan alle gemeenten, ook heeft het congres het voorstel overgenomen over omkering van de bewijslast van schade bij mijnbouwactiviteiten. Dit betekent dat in gevallen van schade door mijnbouwactiviteiten de bewoner niet zelf moet aantonen dat het door deze activiteiten komt, maar dat het bedrijf dat de winning doet aantoont dat de schade niet door de winningsactiviteiten wordt veroorzaakt. Dit gebeurt nu al bij de grote velden in Groningen.

Staatstoezicht op de Mijnen heeft afgelopen week eveneens gepleit om de bewijslast van schade bij winningsbedrijven te leggen. De gemeenten voelen zich hierdoor gesterkt, zegt Bom. Toch ligt het uiteindelijke besluit om te boren in de kleine olie- en gasvelden (zoals onder Woerden) bij het ministerie van Economische Zaken. Wat kunnen de gemeenten daar aan veranderen? ,,Je moet als ministerie dan wel erg naïef zijn om het pleidooi van alle gemeenten én van het onafhankelijke staatstoezicht als minister naast je neer te leggen‘’, zegt Bom.

Wilma de Mooij, raadslid voor de SP in Woerden, juicht het initiatief van de gemeente Woerden eveneens toe. ,,We moeten olie- en gaswinning absoluut tegenhouden‘’, zegt zij. De Mooij adviseert Woerdenaren die boven het Papekopveld wonen én de gemeente aan om een zogeheten nulmeting te doen. ,,Schaderegelingen zijn erg ingewikkeld. Maak nu alvast, voor de zekerheid, foto’s van je huis of van al het gemeentelijk onroerend goed. Gewoon ieder jaar herhalen en foto's bewaren. Je kunt zo straks makkelijk aantonen dat je schade hebt.‘’ Zij vraagt zich verder af hoe Vermilion omgaat met de extra bodemdaling als gevolg van boringen. 

Boorlocatie

Het Papekopveld is een olie- en gasveld dat tot de zogenoemde kleine velden behoort. De boorlocatie van dit veld ligt in buurgemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het veld ligt grotendeels onder de wijk Molenvliet, een woonwijk met zo’n 10.000 inwoners. Het is één van de weinige velden die zich onder een woonwijk bevindt. Hoewel de rijksoverheid wil dat het winnen en het gebruik van aardgas wordt afgebouwd, bestaat nog altijd de mogelijkheid dat er hier gewonnen gaat worden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden