Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge (midden) in gesprek met bewoners en ondernemers. Staand met pet Johan Pijnacker. © Rianne den Balvert

Woerden wil minder bewoners uitsluiten

'Woerden is goed op weg om bewoners met een andere afkomst of beperking zoveel mogelijk deel uit te laten maken van de samenleving. Ze behoort op dit punt tot een van de 25 beste gemeenten in ons land'.

Deze koplopersfunctie was aanleiding voor minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gistermorgen een werkbezoek te brengen aan Woerden. Hier ging hij met bewoners en bedrijven in gesprek en wilde hij ideeën opdoen.

De komst van de minister was ook direct de aftrap voor de lokale campagne 'Iedereen doet mee'. Hiermee probeert de gemeente de komende jaren nog meer inwoners, ongeacht afkomst en beperking, deel te laten nemen aan alle facetten van de maatschappij (inclusie). Woerden mag dan een voorbeeldfunctie vervullen, 'we hebben nog een lange weg te gaan', erkende wethouder George Becht (Welzijn, D66).

Sleutelclub

In Woerden lopen al meerdere goede voorbeelden van inclusie, zoals de Sleutelclub in Kamerik. Dit initiatief begon ruim zeven jaar geleden met jongeren een toekomst te bieden in de techniek. Alle jongeren uit Kamerik tussen de 10 en 18 jaar zijn hier welkom, vertelde vrijwilliger Gerard Pen.

Quote

Bij ons gelden twee regels: je moet iedereen respecte­ren zoals je zelf gerespec­teerd wilt worden en pesten is taboe

Gerard Pen

,,Bij ons gelden twee regels: je moet iedereen respecteren zoals je zelf gerespecteerd wilt worden en pesten is taboe. Als twee jongeren een probleem hebben, halen we er een derde bij om het op te lossen. Dat werkt.‘’

De Sleutelclub Kamerik wordt, opmerkelijk genoeg, in zijn bestaan bedreigd. Het succesvolle project heeft wellicht voor het eind van dit jaar geen onderkomen meer. De school waarin de jongeren elke vrijdagavond klussen, gaat plat.

De gemeente nodigt alle bewoners uit met nieuwe ideeën te komen om te voorkomen dat Woerdenaren de komende jaren buiten de boot vallen. De eerste bewoners meldden zich bij de aftrap van de campagne 'Iedereen doet mee' gisteren al met plannen.

Gedrevenheid

Zoals Johan Pijnacker (35). De geboren Woerdenaar woont sinds twee jaar in Zegveld. Pijnacker is jaren alcoholverslaafd geweest en werkt bij Lister in Nieuwegein. Dit begeleidt mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. De Zegvelder is hier 'ervaringsdeskundige' en helpt en begeleidt de bewoners. In Zegveld wil hij een huis in de wijk opzetten waar buurtbewoners en mensen met verward gedrag elkaar kunnen ontmoeten en spreken.

De minister van volksgezondheid toonde zich na afloop van zijn bezoek aan Woerden onder de indruk van wat hij allemaal voorgeschoteld had gekregen. Met name het werk van de Sleutelclub Kamerik loofde De Jonge.

,,Ik heb het beeld gekregen dat inclusie leeft. De wil is groot. Ik merk hier heel veel gedrevenheid onder bewoners, gemeente en ondernemers. Wij kunnen op het ministerie alles uitdenken, maar de samenleving maken de mensen zelf.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden