Volledig scherm
Woerdens raadslid Jaap van der Does vindt dat burgemeesters niet te snel moeten vertrekken. © Rianne den Balvert

Woerdens raadslid Van der Does: Burgemeester Verhoeve is (te) snel weg uit Oudewater

Burgemeester Pieter Verhoeve heeft zijn afscheidsreceptie in Oudewater achter de rug en is klaar voor de overstap naar Gouda, waar hij komende week begint. Tussen alle lof voor Verhoeve klonk ook een kritische noot, van het Woerdense raadslid Jaap van der Does (Lijst Van der Does). Hij vindt dat Verhoeve te snel zijn biezen pakt.

Quote

We zijn het enige land in Europa waar de burgemees­ter nog niet wordt gekozen.

Jaap van der Does

Ruim zeven jaren maakte Verhoeve vol in Oudewater. Hij begon daar eind juni als de jongste burgemeester van Nederland. Wat Van der Does betreft was Verhoeve (nu 37) toch langer in het IJsselstadje gebleven. ,,In mijn ogen is burgemeester zijn een ambt dat je met ziel en zaligheid en echt voor een langere periode op één plek doet. Nu is Verhoeve aan het begin van zijn tweede termijn als burgemeester van Oudewater al weg”, zegt Van der Does. ,,Daarmee is het net alsof hij in het bedrijfsleven zit. Zie je ergens anders een leukere baan, dan stap je gewoon over. Al snap ik ook wel dat Gouda voor Verhoeve wellicht een stap omhoog is.”

Gekozen burgemeester

Van der Does zit al heel lang in de politiek en maakte onder meer de Woerdense burgemeester Herman van Zwieten nog mee. De inmiddels overleden voorzitter van de nationale volleybalbond was van 1989 tot en met 2002 burgemeester in Woerden. ,,Dat vind ik een mooie periode", reageert Van der Does. ,,Als Victor Molkenboer straks na zijn tweede termijn vertrekt uit Woerden, zou ik daar ook vrede mee hebben. Maar het kan ook anders. De burgemeester van onze zustergemeente Steinhagen zit er al 24 jaar.”

Liefst zou Van der Does zien dat in ons land burgemeesters niet meer worden benoemd, maar gekozen. ,,Dan voelen ze zich misschien ook geroepen langer te blijven. We zijn het enige land in Europa waar de burgemeester nog niet wordt gekozen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden