st. Antonius ziekenhuis in Woerden.
Volledig scherm
st. Antonius ziekenhuis in Woerden. © st. Antonius ziekenhuis

Woerdens ziekenhuis als noodvoorziening? Het St. Antonius ziet er niets in

Coronapatienten naar Woerden? Het St. Antonius Ziekenhuis heeft er een goed ziekenhuis dat dienst kan doen als noodvoorziening, als er straks in het westen van het land een piek komt met besmettingen. Althans, die suggestie doen veel Woerdenaren op social media. ,,Het hoeft geen crème de la crème te zijn. Als het maar functioneert.” Het St. Antonius ziet er niets in.

De Woerdense wijkverpleegkundige Irene Kasius komt vrijwel dagelijks langs het ziekenhuis aan de Polanerbaan. ,,Die gedachte komt dan op. Ik zal echt de enige niet zijn die zich afvraagt of het ziekenhuis niet ingericht kan worden als noodvoorziening. De verwachting is dat de piek aan coronabesmettingen in het westen van het land nog moet komen.” Kasius zegt graag mee te denken: ,,De apparatuur is aanwezig. En misschien zou je in Woerden alleen patiënten moeten opvangen die géén corona hebben. Zo ontlast je de centra in Nieuwegein en Leidsche Rijn.”

Het St. Antonius Ziekenhuis zegt de reacties te kennen en prijst het meedenken. Inmiddels heeft het ziekenhuis al scenario’s klaar liggen voor het geval in het westen van het land het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt. De vestiging in Nieuwegein geldt voor de Utrechtse regio als coronacentrum, daar zijn ook de speciale isolatieruimten en het deskundige personeel dat ingezet kan worden. Voor behandeling van ernstig zieke coronapatienten is een intensive care-afdeling in de directe nabijheid noodzakelijk, legt een woordvoerster van het St. Antonius Ziekenhuis uit. En zo’n afdeling is er niet in Woerden. Het is niet aan te geven wanneer de golf besmettingen, zoals die zich nu voordoet in Brabant, naar het westen van het land komt.  

Personeel

,,Het zijn niet zozeer de locaties die voor ons het probleem vormen maar vooral de directe beschikbaarheid van bijvoorbeeld beademingsapparatuur én het personeel”, zegt Marie Jeanne Douven van het ziekenhuis. ,,Ook voor behandeling van andersoortige patiënten is ‘Woerden’ niet geschikt, ook nooit geweest. Voor grotere ingrepen moesten patiënten altijd al naar Leidsche Rijn of Nieuwegein.”

Het personeelstekort gaat wel meespelen, verwacht Douven. Intern wordt al veel geschoven en worden medewerkers soms naar andere vitale corona-afdelingen overgeplaatst om daar bij te springen. Ook hier, net als in veel andere zorgcentra in het land, geldt dat een oproep is gedaan aan oud-medewerkers en pasgepensioneerd ziekenhuispersoneel om een handje mee te helpen. ,,De scenario’s voor de te verwachten toename van het aantal besmettingen in het westen van het land hebben wij al intern besproken en uiteraard is Woerden als locatie waar noodvoorzieningen zouden kunnen komen, daarin meegenomen. Vooralsnog zien wij daar dus geen mogelijkheden.”

Leeg

Zorgwethouder Arjan Noorthoek kan zich goed voorstellen dat het Woerdense ziekenhuis niet geschikt is als noodvoorziening. ,,Het gebouw zit al voor 95 procent vol. Het is dus niet zo, wat blijkbaar veel mensen denken, dat het leeg staat. Uiteraard is het aan het St. Antonius om een noodlocatie aan te wijzen.” 

Noorthoek zegt wel mee te willen denken en daar waar mogelijk te helpen met het verlenen van de benodigde vergunningen als het zover mocht komen. Kunnen gemeenten zorginstellingen helpen bij het aanwijzen van noodlocaties, zoals leegstaande verpleeghuizen, sportaccommodaties of hotels? Noorthoek: ,,Dat is aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Die heeft overzicht over de behoefte aan noodvoorzieningen. Het is niet voor niets dat patiënten uit Brabant naar de noordelijke provincies worden overgebracht en niet naar het westen, dat voor Brabanders toch dichterbij is. De verwachting is dat het aantal besmettingen in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland toeneemt en dan heb je hier alle capaciteit nodig.” 

In samenwerking met indebuurt Woerden