Volledig scherm
Inloopspreekuur Lijst van der Does in de Reehorst © Marnix Schmidt

Woerdense gemeenteraad een stuk zuiniger geworden

De partijen in de Woerdense gemeenteraad zijn een stuk zuiniger geworden met hun fractiebudgetten. Met iets meer dan 8800 euro gaven ze vorig jaar de helft minder uit dan in 2017. Het is ook minder dan in de paar jaar daarvoor.

De partijen in de Woerdense gemeenteraad zijn een stuk zuiniger geworden met hun fractiebudget. Met iets meer dan 8800 euro gaven ze vorig jaar de helft minder uit dan in 2017. Alleen Lijst van der Does heeft 130 euro meer besteed dan het jaar daarvoor. Uit de jaarlijkse verantwoording die de fracties afleggen valt op dat de VVD voor het eerst sinds jaren fractiebudget heeft gebruikt: 511 euro. In de jaren ervoor, toen de liberalen nog onder aanvoering stonden van Reem Bakker was het bedrag nul euro. Bakker is consequent. Als eenmansfractie maakt hij geen gebruik van het budget, net als Wilma de Mooij van de SP.

Dat de Woerdense fracties zuinig aan doen blijkt ook uit de bedragen die op jaarbasis beschikbaar staan. Het budget wordt onder meer bepaald naar grootte van de fractie. Opgeteld hebben ze meer dan 22.000 euro tot hun beschikking. 

Consumpties, spreekuren en geschenkbonnen 

Van der Does, de grootste partij in de Woerdense gemeenteraad geeft met 2376 het meeste geld uit. Het is onder andere besteed aan ‘raadpleging achterban’, zoals het wekelijkse spreekuur op woensdagochtend in de Reehorst. Fractievoorzitter Jaap van der Does vertelde eerder in een interview dat het alleen gaat om consumpties van de bezoekers. Dat mag volgens de regels in de Gemeentewet.

Ook trainingen van fracties mogen uit het budget worden betaald. Zo heeft de VVD les gehad in oppositie voeren en het duidelijker laten horen van het liberale geluid.

Er worden ook geschenkbonnen van gekocht voor mensen die de websites van de raadsfracties onderhouden. Inwonersbelangen bekostigde er ook een ‘brede bijeenkomst over de dramatische verkiezingsuitslag’ uit en anderen broodjes of een lunch tijdens een fractieoverleg.

In samenwerking met indebuurt Woerden