Woerdense kerstbomen massaal ingeleverd

videoDe nieuwe spelregel van maximaal tien kerstbomen per kind, heeft de Woerdense jeugd er vandaag niet van weerhouden om massaal dennenbomen in te leveren. ,,Ach, we knijpen af en toe een oogje toe, anders krijg je ruzie”, bekent ambtenaar Ruud van den Wijngaard.

Volledig scherm
Kerstbomen inzameling Woerden © Femke Rodenburg

Op het inzamelpunt in Snel & Polanen is het een drukte van belang. Uit alle straten komen kinderen aanzetten met kerstbomen. Lopend, met een touw achter een fiets of skelter gebonden, in bakfietsen en per aanhangwagen. De kinderen én hun ouders zijn er maar druk mee. ,,Dit is wel een van de drukkere inzamelpunten”, denkt Van den Wijngaard, die vandaag honderden bomen in de vuilniswagen duwt.

Netjes wachten de kinderen totdat ze aan de beurt zijn om hun bomen richting de vuilniswagen te slepen. Daarna krijgen ze een bonnetje met daarop het totaal aantal ingeleverde kerstbomen. Even verderop kunnen ze de vergoeding van 50 eurocent per boom innen.

Maximum

Hoewel er dit jaar voor het eerst een maximum van tien kerstbomen per kind was ingesteld, zijn twintig, dertig of zelfs zeventig ingeleverd bomen geen uitzondering. ,,We hebben er 71”, vertelt de 9-jarige Sophie Griffioen trots. Samen met haar broertjes Victor (6) en Casper (3) heeft ze de bomen verzameld. ,,Maar ik heb wel de meeste bomen gesleept”, zegt Sophie. ,,Dat was wel leuk, maar ook wel zwaar en prikkelig.”

Quote

Dat was wel leuk, maar ook wel zwaar en prikkelig

Sophie


Om de bomen zonder problemen in te leveren, heeft de familie Griffioen een goede tactiek. ,,We hebben er vanmorgen eerst veertig ingeleverd bij het Staatsliedenkwartier”, legt Sophie uit. ,,Bij het inleveren zeiden we gewoon dat mama ook mee deed.” In de Harzstraat rijdt vader Griffioen de aanhanger twee keer voor om de andere 31 bomen in te leveren. ,,Dat lukt wel met z’n drieën”, vermoedt Sophie. ,,Ze tellen niet zo precies.”

In samenwerking met indebuurt Woerden