Volledig scherm
Loes Ypma stopt als wethouder van de gemeente Almere. © ANP

Woerdense Loes Ypma stopt als wethouder in Almere: ‘Accu is op’

De Woerdense Loes Ypma stopt als wethouder in de gemeente Almere. In een verklaring laat zij weten dat de ‘accu op is’. Ypma was eerder raadslid en wethouder in Woerden en Kamerlid voor haar partij de PvdA. Zij zegt om privéredenen niet van Woerden naar Almere te willen verhuizen. 

In haar verklaring zegt zij tot de conclusie te zijn gekomen dat het op en neer reizen tussen Woerden en Almere haar flink opbreekt. 

Zij kan niet voldoen aan de wettelijke vereiste om als wethouder woonachtig te zijn in haar gemeente. ,,Ik vind het als ‘wethouder wonen’ steeds lastiger uit te leggen waarom ik niet zelf in Almere kom wonen als ik het zo’n prachtige woonstad vind. Ik heb overwogen een woning te huren in Almere, maar ik wil dat niet voor de bühne doen terwijl ik er in werkelijkheid niet veel zal zijn. En ik zal er niet veel zijn omdat ik de ochtenden met mijn gezin waardevol en belangrijk vind in ons drukke bestaan.’’ 

Door deze keuze kan Ypma niet voldoen aan de wensen van de gemeenteraad van Almere. 

Loopbaan

De 38-jarige Ypma trad als gemeenteraadslid in 2001 voor de PvdA aan in Woerden. Vanaf 2004 werkte ze als lerares in het middelbare onderwijs en later als consultant. In 2007 werd zij wethouder in Woerden namens Progressief Woerden, waar de PvdA onderdeel van uitmaakte. 

Van 2007 tot 2008 was zij lid van het partijbestuur van de PvdA. De overstap naar de landelijke politiek maakte Ypma in september 2012, toen ze dus lid werd van de Tweede Kamer. Anderhalf jaar geleden werd zij wethouder Wonen en Floriade in Almere. 

In samenwerking met indebuurt Woerden