Volledig scherm
De boeren protesteerden bij het provinciehuis in Utrecht. © Marnix Schmidt

Woerdense politiek: ‘Onze boeren verdienen steun van gemeente’

Het zou de gemeente Woerden sieren als zij bij de provincie opkomt voor de boeren. Dat vinden een groot aantal partijen in de gemeenteraad. ,,De toekomst van de Woerdense boeren staat op het spel.‘’

De partijen Inwonersbelangen, LijstvanderDoes, ChristenUnie/SGP, CDA en VVD willen dat het college samen met de boeren optrekt om de strenge stikstofregels van tafel te krijgen. De gemeente zou druk kunnen uitoefenen op het provinciebestuur, aldus de partijen. Zij willen dit in de komende raadsvergadering van 31 oktober aan de orde stellen.

,,Het is onbespreekbaar dat agrarisch ondernemers gedwongen worden hun bedrijf te verplaatsten ten behoeve van stikstofreductie wetgeving‘’, schrijven de fracties.  Zij menen dat de boeren zich door onder meer het Rijk, de provincies en andere instanties ondergewaardeerd voelen: ,,Het vertrouwen van de boeren in de overheid moet snel weer hersteld worden en wij als gemeente Woerden kunnen de eerste stap zetten.‘’

Steun

Met de publieke steun van het gemeentebestuur hopen de vijf partijen dat de toekomst van het boerenleven in een agrarische gemeente als Woerden gewaarborgd is. De gemeentelijke steun, aldus de raadsleden, is juist nu nodig omdat binnenkort diverse overleggen plaatsvinden tussen het ministerie van landbouw, provincies en gemeenten over deze stikstofregels. 

Vorige week nog was er een grote delegatie van agrariërs uit de Woerdense regio aanwezig bij zowel de protesten voor het provinciehuis in Utrecht en in Den Haag. In Utrecht kregen de boeren een kleine toezegging dat de aanvullende provinciale stikstofregels van tafel gaan. 

In samenwerking met indebuurt Woerden