Volledig scherm
© ANP

Ypma: Onvoldoende laten zien dat we eerlijk delen

Moe en verdrietig voelt Loes Ypma zich. De Woerdense keert door het dramatische verlies van de PvdA niet terug in de Tweede Kamer.

Quote

Ik werkte zeker zestig uur per week en de laatste zeven weken vanwege de campagne­tijd minstens tachtig uur

Loes Ypma

Ze had gehoopt gistermiddag in Den Haag te worden beëdigd als Kamerlid, maar Ypma (37) zit thuis in Woerden aan een kop thee. Een week na de verkiezingsuitslag, waarbij haar partij kelderde van 38 naar 9 zetels, wil ze voor het eerst haar verhaal doen. ,,Ik was gewoon echt te verdrietig en moe", vertelt de zichtbaar teleurgestelde Woerdense. De afgelopen 4,5 jaar als Tweede Kamerlid noemt Ypma een achtbaan. ,,Ik werkte zeker zestig uur per week en de laatste zeven weken vanwege de campagnetijd minstens tachtig uur. Dat weet je en daar stel je je op in, maar dat de uitslag dan zo teleurstellend uitpakt, is dan echt heel pijnlijk."

Hoop

Quote

Ik was samen met mijn man bij de partijbij­een­komst in Amsterdam, maar we zijn niet tot het einde gebleven

Loes Ypma

De altijd optimistische Ypma had tot op de verkiezingsavond de hoop om Kamerlid te kunnen blijven. ,,Ik wist wel dat het lastig ging worden, maar ik had berekend dat het kon. In de peilingen kregen we 12 zetels, maar peilingen zeggen niet zoveel, dus ik ging uit van 16 zetels en met een beetje geluk zelfs 18. Op de lijst stonden vier bewindspersonen dus dan zou ik met mijn 22ste plaats precies in de Kamer kunnen komen." Toen de eerste exitpolls binnenkwamen, was de verwarring en teleurstelling groot. ,,Ik was samen met mijn man bij de partijbijeenkomst in Amsterdam, maar we zijn niet tot het einde gebleven."

Tranen

Quote

Als ik maar iets kan betekenen en de wereld een stukje mooier kan maken

Loes Ypma

Deze week stond voor Ypma in het teken van haar vertrek uit Den Haag. Ze ruimde haar kamer op, leverde haar pasje en telefoon in, leegde haar mailbox en nam afscheid van collega's. ,,Daar zijn heel wat tranen gevloeid ja." Maar nog erger dan haar collega's moeten missen, vindt Ypma het dat ze haar werk niet kan afmaken. ,,Toen bij het opruimen alle dossiers door mijn handen gingen, raakte het me het meest dat ik me afvroeg wie dat nu allemaal gaat oppakken." Ypma, die woordvoerder jeugdzorg en onderwijs in de Kamer was, sprak de afgelopen 4,5 jaar honderden thuiszitters. ,,Verschrikkelijk dat kinderen in een fatsoenlijk land als Nederland soms al jaren niet naar school gaan", zegt ze fel. ,,Het is moeilijk om dat los te moeten laten. Ik heb afgelopen week dan ook een overdracht gemaakt en Kamerleden op het hart gedrukt dingen in de gaten te houden en me te bellen als ik ergens mee kan helpen."

Goed gevoel

Toch kijkt Ypma met een goed gevoel terug op haar kamerlidmaatschap. Door de vele succesvolle amendementen en moties die ze indiende, stond ze twee keer in de top-drie van meest effectieve Kamerleden. Zelf is ze het trotst op haar inspanningen om de CITO-toets niet meer leidend te laten zijn bij het middelbare schooladvies en het afschaffen van de ouderbijdrage in de jeugdzorg, ,,Over dat laatste heb ik heel lang gedaan, want dat kost jaarlijks bijna 29 miljoen."

Het liefste had Ypma ook nog meegeholpen aan het afschaffen van het eigen risico in de zorg, maar de kiezer bepaalde anders. ,,We  hebben onvoldoende laten zien dat we eerlijk delen", verklaart Ypma de uitslag. ,,Met de cijfers in mijn hand kan ik het wel uitleggen, maar kennelijk voelden mensen het onvoldoende in hun leven en hun portemonnee." Nu ze officieel afscheid heeft genomen, kijkt Ypma voorzichtig weer vooruit. ,,Ik wil even afstand nemen, maar word ook al wel gebeld door mensen die een baan aanbieden of met me willen praten." Als het aan Ypma ligt, die haar loopbaan begon als docent maatschappijleer, wordt het een bestuurlijke baan in het onderwijs. Ook terugkeren in de (gemeente)politiek sluit ze niet uit. ,,Als ik maar iets kan betekenen en de wereld een stukje mooier kan maken."

In samenwerking met indebuurt Woerden