Volledig scherm
Boerenprotest op de A12 bij Bodegraven © Josh Walet

‘Ze werken tot ze geen broek meer aan de kont hebben’

BOERENPROTESTHonderden boeren doorkruisten ook vanavond op hun tractor het Groene Hart, het gevolg was een file van 50 kilometer op de A12 van Den Haag naar Utrecht. Vanmorgen namen de boeren, op weg naar de hofstad, de N11 om tactisch een wegafsluiting te omzeilen.  De boeren werden toegejuicht door sympathisanten op diverse viaducten over de N11. 

,,Een land zonder boeren is als Amsterdam zonder hoeren”, staat op een oude camper die woensdagochtend tussen de luid toeterende trekkers over de N11 rijdt. De Bodegraafse boerin Jannie de Bruin zwaait vanaf het viaduct Nehalennia bij Alphen naar elke tractor die voorbij rijdt en kijkt of ze haar eigen zoon in een cabine ziet zitten. De tranen in haar ogen komen niet alleen door de koude wind die over de N11 blaast. Het zijn ook tranen van trots. ,,Boeren laten zich maar zelden van hun erf af halen, nu protesteren ze weer. En dat is echt niet voor niets’’, vertelt ze. Of de boeren met hun protestacties hun hand niet overspelen? Dat vindt De Bruin niet. ,,Als ze zich maar goed blijven gedragen en niet te ver gaan, zoals onlangs bij het provinciehuis in Groningen waar een tractor een deur forceerde.’’ 

In een van de tractoren zit melkveehouder Floor de Jong uit Bergambacht. Hij vertrok vanmorgen vanuit Stolwijk direct richting Den Haag en rijdt via de N11. Een tactische zet, omdat de politie de A12 bij Den Haag heeft afgesloten.  In het begin van de middag laat De Jong weten dat de hele colonne van boeren en één patatwagen uit de Krimpenerwaard, die toch de A12-route heeft gekozen, nog ‘intact’ is. ,,Er zit nog geen auto tussen”, laat hij weten vanuit zijn cabine.  ,,We hebben nog geen boze burger gezien’’, liet hij op de heenweg weten. 

Volledig scherm
Veehouder Floor de Jong uit Bergambacht (L) met zijn vader in Den Haag na een rit met de tractor van Stolwijk naar de hofstad. © Floor de Jong

Melvin Overes parkeerde vanmorgen ook zijn auto op het viaduct op de N11 ‘even gauw de boeren te steunen’. Hij heeft een glimlach op het gezicht. ,,Kijk, het is ons brood’’, vertelt de werknemer van een loonbedrijf uit Ter Aar. De maïs is net van het land. ,,Als het bij de boeren minder wordt, betekent dit ook minder werk voor ons, de aanverwante bedrijven’’, legt hij uit. 

De boeren protesteerden woensdagochtend vroeg al in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen de manier waarop dit onderzoeksinstituut de stikstof in het landschap meet. Dit gebeurt op andere wijze dan in bijvoorbeeld Duitsland. Na dat protest reden de duizenden boeren met hun tractoren naar Den Haag. Toeterende boeren voorop: de automobilisten met 40 kilometer per uur erachteraan. 

Volledig scherm
Boerenprotest. Op viaduct Nehalennia staan sympathisanten klaar om de boeren een hart onder de riem te steken. © Gijs Kool

Oud-melkrijder Jan Hoogeboom kijkt er vanaf het viaduct naar met een glimlach op het gezicht. Hij is gepensioneerd melkrijder en had vaak met boeren te maken. ,,We hebben meerdere keren gestaakt en nu snap ik wederom heel goed waarom ze het doen. De boeren werken tot ze geen broek meer aan de kont hebben. Een kalf komt niet vanzelf, ook middenin de nacht is er veel werk. Stel je nou eens voor dat we geen boeren meer hadden? We zijn allemaal opgevoed met boter, kaas en eieren. De politiek moet wakker worden’’, klinkt zijn oproep.

Verderop laten jonge moeders hun kinderen, onder andere Julia (2) ook naar de tractoren zwaaien. Dat ze zo hard toeteren zorgt bij de kleintjes wel voor wat angst. Maar de moeders zijn erbij om te vertellen dat het getoeter voor hen als muziek in de oren moet klinken. 

In samenwerking met indebuurt Woerden