Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Zestien gemeenten maken verhuizen naar andere huurwoning makkelijker

Het wordt binnenkort voor huurders in Woerden, Oudewater en De Ronde Venen aantrekkelijker van woning te veranderen. Zij behouden, wanneer ze doorstromen naar een ander huis, 75 procent van hun wachttijd.

In de huidige situatie vervalt de inschrijfduur in één klap, wanneer een woningzoekende een sociale huurwoning accepteert. Dat weerhoudt hem of haar ervan snel te verhuizen. De hoop is met de nieuwe maatregel de doorstroming op de zeer krappe Utrechtse woningmarkt te bevorderen.

De inschrijfduur is over het algemeen bepalend voor de toewijzing van een huurwoning. Ook via loting kan een woningzoekende in aanmerking komen voor een woning. Het aantal huurwoningen dat wordt verloot, is echter gering.

Het behoud van de wachttijd is een van de veranderingen in de zogenoemde huisvestingsverordening voor de regio Utrecht, die op 1 juli ingaat. Deze verordening geldt voor zestien gemeenten, waaronder Woerden, Oudewater en De Ronde Venen.

De praktijk leert dat woningzoekenden op hun kostbare inschrijfjaren blijven zitten en dus voorzichtig zijn met verhuizen. Hierdoor stokt al jaren de doorstroming op woningmarkt. De zestien gemeenten in de regio willen hier wat aan doen.

Ze voelen zich gesterkt door ervaringen in de regio Arnhem-Nijmegen. Een enquête in deze regio wijst uit dat 71 procent van de woningzoekenden het behoud van inschrijftijd positief beoordeelt. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat 32 procent van de woningzoekenden ook daadwerkelijk sneller een huurwoning accepteert.

De nieuwe woonruimteverordening geeft gemeenten tevens de mogelijkheid te experimenteren met de loting van woningen voor starters. Daarnaast kan opgetreden worden tegen het splitsen van woningen.

Met name de stad Utrecht ondervindt veel last van pandjesbazen die hun woning laten ombouwen tot studentenhuis. De stad heeft al enige maatregelen getroffen: huiseigenaren moeten een vergoeding betalen voor elke vierkante meter die ze aan de reguliere woonruimte onttrekken.

Aangepast

Om te voorkomen dat huiseigenaren uitwijken naar andere gemeenten, wordt de woonruimteverordening in de regio Utrecht ook op dit punt aangepast. Het splitsen van woningen gebeurt ook in het Groene Hart. In Woerden is het splitsen niet toegestaan.

In samenwerking met indebuurt Woerden