Volledig scherm
Molen van Spengen in de Polder Spengen. © John van Schaik

Zeven boeren polder Spengen genomineerd voor prijs

Het grondwaterpeil op veenweidegronden met super grote nauwkeurigheid regelen. Dat gebeurt bij wijze van proef in de polder Spengen tussen Woerden en Kockengen. Deze pilot is genomineerd voor de landelijke Waterinnovatieprijs 2018.

Op het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld zijn al goede ervaringen opgedaan met deze zogeheten ‘drukdrains’. Zeven melkveehouders in de Spengenpolder zijn er mee aan de slag gegaan. Het idee van de drukdrainage is om de bodemdaling zo veel mogelijk te beperken zonder dat het ten koste gaat van het agrarisch gebruik.

Het is een soort precisiewatermanagement, aldus het VIC. Het werkt als volgt: een buizensysteem in het weiland wordt aangesloten op een pomp. Met het verhogen van het waterpeil in de pomp-put, ontstaat een overdruk in de leidingen. 

Slootwater

Het slootwater infiltreert daardoor in toenemende mate in de bodem, wat het vochtgehalte laat toenemen en de bodemdaling beperkt. Als er teveel neerslag valt kan overtollige water via hetzelfde drainagesysteem naar de sloot afgevoerd worden. Uit voorzichtige berekeningen van het VIC blijkt dat de bodemdaling met 50 tot 80 procent kan afnemen.

Voor de prijs zijn er 124 inzendingen geweest en daarvan zijn er 12 genomineerd door een vakjury. De proef in Spengen is daar dus één van. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie van deze nominaties wint.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden