Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zo hebben Woerden, De Ronde Venen, Abcoude, Mijdrecht en Oudewater gestemd

europese parlementsverkiezingBij de Europese Parlementsverkiezingen van vorige week hebben in Woerden 19.563 kiesgerechtigden gestemd. Daarmee was de opkomst 49,5 procent. CDA-EurVolkspartij kreeg de meeste stemmen (20 procent), gevolgd door de VVD (15,7 procent).

De PvdA, die landelijk de grootste partij werd, eindigt in de gemeente Woerden als derde partij (15,3 procent). Forum voor Democratie eindigde met 9,1 procent als zesde partij in Woerden, achter ChristenUnie/SGP en GroenLinks.

Het CDA heeft in Oudewater de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Een kwart van de 3596 stemmen (923) ging naar de Christen-democraten. De VVD is met 622 de tweede partij en de Pvda met 511 stemmen de derde.

Forum van Democratie behaalde in Oudewater 360 stemmen, wat minder is dan de 398 voor de ChristenUnie-SGP. 45,6 procent van de Oudewaternaren ging stemmen bij een van de zes stembureaus. De hoogste opkomst was in het stadskantoor: 50,4 procent. Het laagst (36,1) in het cultuurhuis.

De VVD heeft in De Ronde Venen de meeste kiezers achter zich weten te scharen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. 20,9 procent van de kiezers stemde op de liberalen, 2,5 procentpunt meer dan vijf jaar geleden. De PvdA is met 15,6 procent van de stemmen de tweede partij geworden, gevolgd door het CDA (14,8 procent). Het opkomstpercentage was 47,95 procent. Er zijn verschillen per stembureau. In het stembureau CNS Abcoude meldde zich 69,09 procent van de opgeroepen kiezers, in Kids College in Mijdrecht was het 35, 21 procent.

In samenwerking met indebuurt Woerden