Het lege Kerkplein afgelopen woensdag, deze week  wordt het anders.
Volledig scherm
Het lege Kerkplein afgelopen woensdag, deze week wordt het anders. © Marnix Schmidt

Zo leeg was warenmarkt van Woerden afgelopen woensdag, deze week is er wél handel

Publiek kan komende woensdag weer groenten en fruit kopen op de markt op het Kerkplein in Woerden. De weekmarkt en de streekmarkt mogen onder voorwaarden alsnog doorgaan, hebben b en w van Woerden besloten.

Voorwaarde is wel, wordt er direct aan toegevoegd, dat er alleen kramen met etenswaren aanwezig zijn en dat steeds een afstand van 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd. Als blijkt dat het te druk wordt en bezoekers zich niet aan de richtlijnen houden, zullen de markten opnieuw worden gesloten, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De beide markten werden afgelast nadat het kabinet op maandag 23 maart in een persconferentie strengere maatregelen afkondigde in de strijd tegen het coronavirus.

Oplossing

Dat leidde woensdag direct tot het niet doorgaan van de weekmarkt op het Kerkplein. De gezondheid van bezoekers en marktkooplui staat voorop, maar de markten hebben wel een belangrijke functie in de Woerdense samenleving. Daarom is er alsnog gezocht naar een oplossing waarbij de richtlijnen van het Rijk kunnen worden nageleefd.

Dat heeft ertoe geleid dat er alleen kramen met levensmiddelen (groenten, fruit, brood en kaas bijvoorbeeld) mogen staan. Dat levert een markt op van ongeveer een derde van de gewone omvang, werd zaterdag in AD Groene Hart al becijferd.

In samenwerking met indebuurt Woerden