Volledig scherm
© Peter Bakker

Zonnepanelen in brand in Vinkeveen; 5 huizen beschadigd

updateIn Vinkeveen is brand ontstaan in een serie zonnepanelen. De brand ontstond begin van de middag op het dak van een woning aan de Centaur en is overgeslagen op vier andere woningen van hetzelfde huizenblok. De brandweer is nog altijd druk bezig met verwijderen van dakpannen en ander materiaal om de vuurhaard te bestrijden.

Vermoedelijk door de combinatie van de warme buitenlucht en de aanhoudende zon zijn zonnepanelen bij een van de woningen in brand gevlogen, stelt woordvoerster Patricia van Tricht van de Veiligheidsregio Utrecht. ,,Naastgelegen zonnepanelen in de rest van het blok zijn vervolgens in brand gevlogen, het vuur loopt over het dak heen.''

Of de brand ontstaan is door de zonnepanelen staat nog niet volledig vast. Wel is zeker dat het vuur bij de zonnepanelen ontstaan is. Onder de panelen wordt momenteel materiaal verwijderd, om te voorkomen dat het vuur weer oplaait.

Rook- en waterschade

Stichting Salvage is ook al aanwezig in Vinkeveen om voor verzekeraars de ernst van de schade op te nemen. Vooral rook- en waterschade is ontstaan. Bij drie woningen zijn de zonnepanelen verbrand, bij vijf woningen is schade ontstaan. Bij een paar woningen is de schade zo groot dat het nog maar de vraag is of de bewoners thuis de nacht door kunnen brengen. 

Omdat de waterdruk door de aanhoudende droogte lager is dan normaal, haalt de brandweer water ook uit de natuur. Daarom is de brand opgeschaald. Momenteel zijn brandweerlieden nog druk bezig.

De getroffen nieuwbouwwoningen zijn nog maar enkele maanden geleden opgeleverd. De brandweer moest tenminste een woning openbreken om het vuur te bestrijden, omdat de bewoners niet thuis waren.  

Eerder dit jaar liep een huis ook al flinke schade op door zonnepanelen die brand veroorzaakten:

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Woerden