Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Zoveel jongeren krijgen jeugdzorg in jouw gemeente

In Kaag en Braassem doen veel meer jongeren dan elders een beroep op jeugdzorg. Met 14,52 procent van de jongeren tot 18 jaar, laat deze Groene Hartgemeente steden als Alphen (13,77 procent) en Gouda (12,98) achter zich. Het is zelfs het dubbele van Woerden (7,01).

De cijfers, over de eerste helft van dit jaar, zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en uitgewerkt door databureau LocalFocus. In vrijwel alle gemeente is sprake van een toename. Slechts Zuidplas, Woerden en Montfoort laten een lichte daling zien ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017..

De stijging voor Kaag en Braassem is het sterkt. In die gemeente deed in de eerste helft van vorig jaar 11,2 procent van de jongeren een beroep op jeugdzorg en scoorde toen nipt onder Alphen (11,4).

Hoger

De cijfers die het statistiekbureau vandaag publiceert zijn voorlopig. Dat is volgens het CBS belangrijk, omdat in eerdere jaren bleek dat bij de definitieve cijfers het aantal jongeren dat jeugdzorg ontving zo’n 5 à 6 procent hoger lag. Uiteindelijk kan ook dit jaar de toename dus nog groter zijn dan het CBS momenteel beschrijft.

Het CBS zegt geen zicht te hebben op mogelijke oorzaken van de verschillen in cijfers over jeugdzorg tussen gemeenten, maar meldt wel dat ‘sociale en economische omstandigheden hieraan ten grondslag kunnen liggen’. Daarnaast kan het mogelijk ook komen door de beleidskeuzes van gemeenten.

Opvoedproblemen

Jeugdzorg omvat jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het grootste deel van de kinderen dat jeugdzorg ontvangt valt onder jeugdhulp. Bij jeugdhulp kan je denken aan hulp aan minderjarigen met psychische problemen, een verstandelijke beperking, of opvoedproblemen. Jeugdzorg is in de regel voor kinderen tot 18 jaar, maar kan in sommige gevallen doorlopen tot 23 jaar.

Bekijk hieronder de cijfers van jouw gemeente:

In samenwerking met indebuurt Woerden