Volledig scherm
De vorm van Woerdens voormalige vestinggracht de Singel komt in de multinfunctionele raadszaal. © gemeente Woerden

‘Zuinigste gemeentehuis van Nederland in Woerden kan nog altijd’

Voor de winter moet het nieuwe stadhuis van Woerden wind- en waterdicht zijn. Momenteel verricht bouwbedrijf BAM metingen, zodat zo snel mogelijk na de zomervakantie de bouw kan beginnen. ,,Na de bouwvak komen de bouwketen.’’

Ambtenaren van de gemeente Woerden kunnen beginnen met dagdromen over hun nieuwe werkplek. Komende maanden verrijst naast het tijdelijke onderkomen op bedrijventerrein Middelland voor grofweg 15 miljoen euro hun nieuwe werkplek.

Quote

Het gebouw wordt heel efficiënt en zit goed in elkaar

Bart Atema

Ondanks het dramatische ongeval op het bouwterrein en de onverwachte asbestvondst, ligt alles op schema om volgend jaar zomer de gehele organisatie te verhuizen. ,,Ons huidige onderkomen is minder dan ‘back to basics’. Dit is kamperen’’, zegt Edward van den Elshout, teammanager vastgoed en verantwoordelijk voor de bouw van het stadhuis. Na een bloedheet oud stadhuis in de zomer, dat in de winter snijdend koud werd, is het nieuwe onderkomen duurzaam en gasloos.

Klimaatneutraal

Volgens Van den Elshout en projectleider Bart Atema (inmiddels 5 stadhuizen op zijn naam) krijgt Woerden een van de modernste en zuinige stadhuizen van het land. ,,We gaan van energieniveau G plus naar A plusplus. Met enkele aanvullende maatregelen is het zelfs mogelijk klimaatneutraal te worden. Dan zouden we het zuinigste stadhuis van Nederland krijgen.’’

,,Het gebouw wordt heel efficiënt en zit goed in elkaar’’, gaat het verder. Dankzij flexwerkplekken kan het aantal vierkante meters van grofweg 14.000 naar 7.000 zakken. Dat is de voornaamste reden waarom de jaarlijkse exploitatiekosten (1,34 miljoen) lager uitvallen dan bij het oude stadhuis.

Grootste verandering voor inwoners is dat de hoofdingang aan de andere kant van het gebouw komt. Bovendien krijgt het Regionaal Historisch Centrum een eigen entree en komen overal in het gebouw toespelingen naar de omgeving. In de raadzaal komt bijvoorbeeld aan het plafond een kunstwerk in de vorm van de Woerdense Singel. En het tapijt verwijst hier naar het Copelandschap. P5

In samenwerking met indebuurt Woerden