Door de woningnood wonen steeds meer twintigers en dertigers noodgedwongen bij hun ouders. De 27-jarige Lonneke Looije uit Wijchen is een van hen.
Volledig scherm
PREMIUM
Door de woningnood wonen steeds meer twintigers en dertigers noodgedwongen bij hun ouders. De 27-jarige Lonneke Looije uit Wijchen is een van hen. © Paul Rapp

900.000 twintigers en dertigers wonen bij ouders: ‘Bij vlagen word ik moedeloos’

Een recordaantal twintigers en dertigers wil het ouderlijk huis uit, maar kan dat niet. Woningnood dwingt hen thuis te wonen. Hoe regelen ze dat met hun ouders? Wordt kostgeld betaald? Gelden er nog regels? Gaan dates mee naar huis? Of is dat te gênant?    

6 reacties

 • Say its

  10 maanden geleden
  Ach kunnen ze moeder helpen in de huishouding, en misschien nog een goede opvoeding krijgen. Je moet ze de kost geven die denken dat buren maar alles van ze moet pikken, geschreeuw harde muziek etc. Er is nog heel wat aan ze bij te spijkeren voor ze op zichzelf gaan wonen. Ook de woningstichtingen/verhuurder hebben hier een taak in. S. Marilyn
 • Marion Licht

  1 jaar geleden
  Mijn ouders woonden met 2 kleintjes in bij Oma, dat was ook een huurhuis. Altijd gehuurd, toen ik ging werken stond de hypo-rente op 14 %, dus niet haalbaar. Weer huren, vrije sector want alleenstaand. Nu 15 jaar een koopwoning , met half aflossingsvrije hypo. Afwachten wat de politiek tzt. doet. Het is in Nederland een puinhoop op woongebied, toen en nu.En het IMF maar klagen dat "we "zo'n hoge schuld hebben. Ja hoe komt dat...half uur over de grens betaal je de helft.
 • Alinda Jorritsma

  1 jaar geleden
  Ik denk dat het vooral komt omdat ze wel willen maar niet kunnen. Als je geen relatie hebt en allebei een goede baan kun je het schudden in dit dure land. Dank VVD voor alle aanbestedingen en marktwerking.
 • Adriaans

  1 jaar geleden
  Terug naar vroeger toen er altijd 3 generaties in een huis woonde. Opgevoed door opa en oma, want pa en ma werkte bij de boer op het land. 1 slaapkamer voor de jongens. 1slaapkamer voor de meisjes. Maar nu moet iedereen zijn eige hok hebben. Als het woonbeleid versoepeld zou worden is het probleem opgelost. Gewoon stukje grond kopen en daar iets opzetten dat je kan wonen. Maar ja, de welstandscommissie en de natuurfraeks hebben een te grote macht in nederland. Zodoende kan je niks bouwen
 • Annabel Tamboer

  1 jaar geleden
  Vier jaar geleden woonden onze 4 kinderen uit huis voor studie. Vóór aanvang van de woninggekte kochten wij een ander huis "maar wel met genoeg ruimte voor als de kinderen willen langskomen". Op het erf stond een ruime mantelzorgwoning, daar hoefde alleen nog een keukentje in. Daar wonen nu twee inmiddels werkende volwassen kinderen, de andere twee hebben zelf leuke appartementjes (sociale huur). Toentertijd een rare move voor met z'n tweetjes, nu zijn we er superblij mee.
 1. Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen
  PREMIUM

  Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen

  Nederland moet tot 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen om het woningtekort en daarmee de woningnood op te lossen, stelt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens een onderzoek dat ze liet uitvoeren meer geld nodig voor de bouwplannen. Woningmarktdeskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zo veel nieuwe huizen én er is discussie over ‘bouwen in het groen’.