Volledig scherm
© Illustraties uit: Bouw je eigen Tiny House

Aan de slag met je eigen tiny house

Op minder dan 50 vierkante meter wonen met z’n tweeën of zelfs met een gezin? Dat betekent in elk geval ontspullen. Deze adviezen - en waarschuwingen - helpen het project vlot te trekken.

Het is niet dat je in het bos struikelt over de kleine huizen, maar wie lokale media volgt ziet dat her en der in Nederland plaatsen worden aangewezen waar bewoners tiny houses kunnen bouwen. Netflix wakkert het enthousiasme sinds kort aan met de Amerikaanse serie Tiny House Nation. Voor wie zelf aan de slag wil, is er nu het boek Bouw je eigen Tiny House. Mét bouwtekeningen.

Zo’n bouwtekening is leuk, maar een huis is geen Ikea-boekenkast die je even in elkaar timmert. Het boek van koppel Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman, zelf klein-huisbewoners en cursusleiders, leest dan ook als een waarschuwing voor iedereen die het als een recreatief klusje ziet. ,,Het wordt soms iets te romantisch voorgesteld’’, vindt Noortje Veerman. Op minder dan 50 vierkante meter wonen met z’n tweeën of zelfs een gezin, vergt een cultuuromslag, goede planning, geld en technisch inzicht óf hulp. Deze zes adviezen helpen bij het begin.

Volledig scherm
© Illustraties uit: Bouw je eigen Tiny House

1. Maak een mentale omslag
,,Klein wonen betekent vooral ontspullen’’, zegt Veerman. ,,Hoe je dat aanpakt? Maak een lijst met alles wat je denkt nodig te hebben voordat je aan het ontwerp van het huis begint. Kun je niet alles kwijt? Dan is de lijst een heroverweging waard. Soms ben je ervan overtuigd dat je geen afstand kunt doen van iets, maar als er geen ruimte voor blijkt te bestaan, lukt dat vaak alsnog. Waar je juist niet te veel aan wilt veranderen, is je levensritme. Sta jij altijd vroeger op dan je partner? Dan blijft die behoefte bestaan, ook als je in een tiny house woont. Houd daar rekening mee, in het ontwerp. Hou je van televisie kijken? Zorg ervoor dat daar ruimte voor is. Het idyllische plaatje van altijd buiten leven is niet altijd het ideale plaatje.’’

2. Zoek een aanjager
,,Natuurlijk kun je zelf de aanjager zijn van je project, maar omdat je te maken hebt met regelgeving is het handig om je aan te sluiten bij een initiatief van een projectontwikkelaar. Bedenk in welke gemeente je wilt wonen. De gemeente Delft heeft een ambtenaar die zich bezighoudt met tiny houses. Dan is hij je aanjager. Een vergunning aanvragen voor tijdelijk wonen in een tiny house is relatief gemakkelijk. Het helpt als een huis op wielen staat. Permanente bewoning is lastiger. Als je bij een gemeente aanklopt die er geen oren naar heeft, krijg je het soms niet voor elkaar.’’

3. Doe ‘gek’ met het ontwerp
,,Een tiny house moet passen bij je smaak. Het helpt veel mensen ‘conceptueel’ te denken. Bijvoorbeeld: denk aan een melkpak. Dat is iets dat je kent qua vorm. Van daaruit bedenk je verder wat er in het huis moet komen of hoe het eruit moet zien. Een truc van architecten is om niet binnen beperkingen te denken. Een bad op het dak, gekke vormen of kleuren: ga ervoor. Pas daarna schrap je wat niet realistisch blijkt.’’

Volledig scherm
© Illustraties uit: Bouw je eigen Tiny House

4. Doe veel zelf, ook al heb je geen ervaring
,,Daar zijn twee redenen voor. De eerste is logisch: geld. Het kan wel twee keer zo duur worden als je het huis laat bouwen. De tweede reden heeft te maken met de mooie ervaring die het is om zelf het huis te bouwen waarin je gaat wonen. Laat je het doen, wees dan in ieder geval zeer betrokken bij het proces. Overigens hebben we cursisten gehad die nog nooit een zaag hadden vastgehouden en met een beetje hulp het toch zelf hebben gedaan. Het kan!’’

5. Budgetteer en plan
,,Wij hebben een zelfvoorzienend huis, met waterzuivering, composttoilet, afvoer en zonnepanelen. Dat is relatief duur, maar dan nog kan het voor 30.000 euro. Goed plannen en marges inbouwen is vanzelfsprekend heel belangrijk. Je kunt ook van tevoren spullen verzamelen en kijken of je restpartijen kunt opkopen. Kozijnen zijn bijvoorbeeld best duur, maar aannemers hebben die soms over. Dan kun je ze met 70 procent korting kopen.”

6. Neem ruim de tijd
,,Een huis bouwen doe je niet in je vrije uurtjes naast je werk. Wij raden aan om tenminste één persoon er fulltime voor vrij te maken. Dan kan het in vijf maanden. Doe je het naast een parttime baan, dan kan het wel een jaar duren. Ontwerp, het zoeken en regelen van een locatie, bouwen en verhuizen kost veel tijd. Onderschat dat niet. Bedenk wel: het is een investering, want daarna woon je vrijwel gratis in een huis dat helemaal bij je past.”

Regelgeving

Er is (nog) geen landelijke regelgeving voor het bouwen van tiny houses. Het ligt aan de gemeente waarin je een aanvraag doet wat wel en niet kan. De gemeente Delft heeft recent ruimte aangewezen voor de bouw van veertig tiny houses. Dit zijn de Delftse regels:

- De tiny houses voldoen aan het Bouwbesluit (dat gaat onder meer over brandveiligheid).
- Elk huisje heeft een experimenteel karakter. Denk aan ontwerp, constructie, technische toepassing, energie, duurzaamheid, sociaal concept.
- Deelnemers regelen zelf de bouw van hun tiny house en zijn zelf de bewoners van de huisjes. Doorverhuren is niet toegestaan.
- De tiny houses zijn zelfvoorzienend (hoeven niet te worden aangesloten aan gas en/of waterleidingen).
- Het is een tijdelijk project, de kavel is beschikbaar voor 5 jaar met een mogelijke verlenging van nog eens maximaal 5 jaar. De gemeente biedt daarna geen garantie voor een nieuwe locatie.
- Deelnemers betalen een vergoeding aan de gemeente voor het huren van de grond.
- Bereidheid tot samenwerking is een harde voorwaarde.
- Deelnemers besteden een aantal uren (minimaal 8) per maand aan het collectief.
- De locatie ligt aan het spoor en op een bedrijventerrein waar tijdens het hele project bouwactiviteiten zullen plaatsvinden.
- Deelnemers betalen 50 euro opstartkosten voor het project.
- Naast de huur zijn er aanvullende kosten, zoals reguliere heffingen en een vaste bijdrage aan het collectief.

Hoe ziet zo’n tiny house er eigenlijk van binnen uit? Bekijk hier beelden uit Kleinhuizen, bij Utrecht: