‘Absurd’ lage energieprijzen: ‘Goed moment om over te stappen’
De prijs voor energie blijft maar dalen. De warme winter, het lage verbruik dankzij de coronacrisis en een wereldwijde prijzenoorlog om olie, maken dat gas en stroom ook voor huishoudens extreem goedkoop zijn.
Delen per e-mail
Waar stroom de afgelopen tien jaar gemiddeld 50 euro per megawattuur kostte, is dat nu de helft. Een kilowattuur stroom kost voor energiemaatschappijen nog maar 2,5 cent. ,,Dat is absurd laag”, zegt hoogleraar energiemarkten Machiel Mulder. ,,Met name gas en dus ook stroom uit gascentrales is erg goedkoop: 7 euro per megawattuur, terwijl dat normaal gemiddeld op zo’n 20 euro zit.”
De consument kan daar in veel gevallen van profiteren, berekende vergelijker Independer. Het eerste kwartaal van dit jaar toonde in vergelijking met de eerste drie maanden van 2019 al een gemiddelde tariefdaling van 20 procent. Gemiddeld verlaagden de energieleveranciers hun tarieven vandaag met nog eens 5,5 procent ten opzichte van 1 maart.
Coronacrisis
Net als de hele economie kampt de energiemarkt tijdens deze coronacrisis met een unieke situatie: de vraag naar fossiele brandstoffen als olie en gas is laag omdat veel industrie stil ligt, er minder auto’s rijden en praktisch alle vliegtuigen aan de grond staan. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en die is ook nog eens op een historisch dieptepunt, omdat Saoedi-Arabië en Rusland in een prijzenoorlog zijn beland. ,,Ook strubbelingen tussen China en Amerika hebben effect gehad op de olieprijs”, voegt Machiel Mulder toe.
Er is gewoonweg meer aanbod dan vraag
Al met al heeft de zachte winter in Nederland ook meegeholpen om de prijs verder naar beneden te duwen. ,,Er is gewoonweg meer aanbod dan vraag”, verklaart Mulder.
Overstappen
Mensen die op 1 april overstappen naar een andere energieleverancier, besparen door de laatste daling gemiddeld 32 euro per jaar meer dan mensen die de overstap op 1 maart maakten, berekende Independer. Joris Kerkhof van Independer denkt dat het voor veel consumenten loont om over te stappen naar een ander energiecontract. ,,Zo kan de keuze voor een éénjarig of meerjarig contract juist nu een forse besparing opleveren, omdat je het lage tarief dan voor langere periode vastzet. Dat is vooral gunstig voor mensen die nu een variabel contract hebben”, aldus Kerkhof.
Variabele contracten bewegen met de markt mee, maar doen dat doorgaans met vertraging. Op 1 januari en 1 juli wordt het tarief dan aangepast voor de consument, terwijl de energiemaatschappijen de extreem lage prijs op de markt betalen. ,,Ga je nu van variabel naar vast, dan profiteer je de hele contractperiode van de lage tarieven die energieleveranciers nu bieden”, zegt Kerkhof.
Nadelen
De lage prijzen zijn nadelig voor mensen die al een vaste prijs voor hun energie betalen. Die kunnen niet profiteren van de lage energieprijzen, of ze moeten een afkoopboete voor lief nemen. ,,Die boetes zijn maximaal 250 euro. Je moet als huishouden wel behoorlijk veel energie verbruiken om daar nog winst uit te halen”, zegt Kerkhof.
De belangrijkste groep die last heeft van de lage prijzen, bestaat uit de energieproducenten. Zij krijgen minder geld voor hun product. Aangezien huishoudens met zonnepanelen op het dak ook producent zijn, krijgen die minder geld voor de energie die ze terugleveren aan het net. De terugverdientijd van de aanschaf van hun zonnepanelen kan daardoor oplopen. Toevallig zijn deze week nieuwe salderingsregels bekendgemaakt. Vanaf 2023 krijgen huishoudens met zonnepanelen elk jaar iets minder geld terug als de panelen te veel energie produceren.
Kijk hier naar onze meest bekeken video's
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
energierekening
Koen (30): ‘Door mijn handicap heb ik veel elektrische apparaten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Koen Berendsen (30) uit Halle. -
Vereniging Eigen Huis
Energieprijzen: vast of variabel tarief in 2020?
Vanaf 2020 gelden er nieuwe vaste en variabele energietarieven. Een goed moment om je huidige energiecontract eens onder de loep te nemen. De variabele energietarieven bleven in 2020 weliswaar gelijk, toch blijft het in de meeste gevallen verstandiger te kiezen voor een vast energiecontract. Waarom? Wij leggen het in 3 redenen uit.1. Lagere jaarkosten -
Gas en elektriciteit goedkoper dan vorig jaar
Consumenten betaalden begin dit jaar wat minder voor hun energie dan vorig jaar. Gemiddeld was de prijs van energie in januari op jaarbasis bijna 4 procent lager. Dat komt door de lagere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit moet betalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op jaarbasis scheelt dat 60 euro op een gemiddelde energierekening. -
PREMIUM
Woningcrisis of niet, in dit luxe woongebouw staan nog honderden appartementen leeg
Wie door de gangen van het nieuwe wooncomplex Startmotor in Rotterdam-Zuid loopt, merkt weinig van de woningnood. In het luxe gebouw staan ruim 300 van de 566 woningen voor starters leeg. Dat terwijl de huur van sommige appartementen en studio’s onder de grens voor huurtoeslag ligt. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld.
-
Nieuwe betaalregeling zonnepanelen gunstiger dan verwacht: ‘Blijft slimme investering’
De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt minder snel afgebouwd dan verwacht. Vanaf 2023 moet je als zonnepaneelbezitter gedeeltelijk geld betalen voor stroom die je zelf niet gebruikt en dus aan het net levert. Het blijft echter aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie, concluderen Vereniging Eigen Huis en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.