‘Absurd’ lage energieprijzen: ‘Goed moment om over te stappen’
De prijs voor energie blijft maar dalen. De warme winter, het lage verbruik dankzij de coronacrisis en een wereldwijde prijzenoorlog om olie, maken dat gas en stroom ook voor huishoudens extreem goedkoop zijn.
Waar stroom de afgelopen tien jaar gemiddeld 50 euro per megawattuur kostte, is dat nu de helft. Een kilowattuur stroom kost voor energiemaatschappijen nog maar 2,5 cent. ,,Dat is absurd laag”, zegt hoogleraar energiemarkten Machiel Mulder. ,,Met name gas en dus ook stroom uit gascentrales is erg goedkoop: 7 euro per megawattuur, terwijl dat normaal gemiddeld op zo’n 20 euro zit.”
De consument kan daar in veel gevallen van profiteren, berekende vergelijker Independer. Het eerste kwartaal van dit jaar toonde in vergelijking met de eerste drie maanden van 2019 al een gemiddelde tariefdaling van 20 procent. Gemiddeld verlaagden de energieleveranciers hun tarieven vandaag met nog eens 5,5 procent ten opzichte van 1 maart.
Coronacrisis
Net als de hele economie kampt de energiemarkt tijdens deze coronacrisis met een unieke situatie: de vraag naar fossiele brandstoffen als olie en gas is laag omdat veel industrie stil ligt, er minder auto’s rijden en praktisch alle vliegtuigen aan de grond staan. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en die is ook nog eens op een historisch dieptepunt, omdat Saoedi-Arabië en Rusland in een prijzenoorlog zijn beland. ,,Ook strubbelingen tussen China en Amerika hebben effect gehad op de olieprijs”, voegt Machiel Mulder toe.
Er is gewoonweg meer aanbod dan vraag
Al met al heeft de zachte winter in Nederland ook meegeholpen om de prijs verder naar beneden te duwen. ,,Er is gewoonweg meer aanbod dan vraag”, verklaart Mulder.
Overstappen
Mensen die op 1 april overstappen naar een andere energieleverancier, besparen door de laatste daling gemiddeld 32 euro per jaar meer dan mensen die de overstap op 1 maart maakten, berekende Independer. Joris Kerkhof van Independer denkt dat het voor veel consumenten loont om over te stappen naar een ander energiecontract. ,,Zo kan de keuze voor een éénjarig of meerjarig contract juist nu een forse besparing opleveren, omdat je het lage tarief dan voor langere periode vastzet. Dat is vooral gunstig voor mensen die nu een variabel contract hebben”, aldus Kerkhof.
Variabele contracten bewegen met de markt mee, maar doen dat doorgaans met vertraging. Op 1 januari en 1 juli wordt het tarief dan aangepast voor de consument, terwijl de energiemaatschappijen de extreem lage prijs op de markt betalen. ,,Ga je nu van variabel naar vast, dan profiteer je de hele contractperiode van de lage tarieven die energieleveranciers nu bieden”, zegt Kerkhof.
Nadelen
De lage prijzen zijn nadelig voor mensen die al een vaste prijs voor hun energie betalen. Die kunnen niet profiteren van de lage energieprijzen, of ze moeten een afkoopboete voor lief nemen. ,,Die boetes zijn maximaal 250 euro. Je moet als huishouden wel behoorlijk veel energie verbruiken om daar nog winst uit te halen”, zegt Kerkhof.
De belangrijkste groep die last heeft van de lage prijzen, bestaat uit de energieproducenten. Zij krijgen minder geld voor hun product. Aangezien huishoudens met zonnepanelen op het dak ook producent zijn, krijgen die minder geld voor de energie die ze terugleveren aan het net. De terugverdientijd van de aanschaf van hun zonnepanelen kan daardoor oplopen. Toevallig zijn deze week nieuwe salderingsregels bekendgemaakt. Vanaf 2023 krijgen huishoudens met zonnepanelen elk jaar iets minder geld terug als de panelen te veel energie produceren.
Kijk hier naar onze meest bekeken video's
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe betaalregeling zonnepanelen gunstiger dan verwacht: ‘Blijft slimme investering’
De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt minder snel afgebouwd dan verwacht. Vanaf 2023 moet je als zonnepaneelbezitter gedeeltelijk geld betalen voor stroom die je zelf niet gebruikt en dus aan het net levert. Het blijft echter aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie, concluderen Vereniging Eigen Huis en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
met video
Lee Towers verlaat Scheveningen na 34 jaar: penthouse staat te koop voor 1,8 miljoen euro
Lee Towers gaat Scheveningen verlaten. De 76-jarige zanger heeft zijn dubbele penthouse in de badplaats te koop gezet. Voor het luxe optrekje vraagt de ‘beroemdste inwoner van Scheveningen’ een bedrag van 1,8 miljoen euro, bevestigde zijn makelaar Leslie de Ruiter dinsdagavond tegenover Shownieuws. -
PREMIUMMijn Tuin
Vera en Mario zijn in hun Mexicaanse tuin klaar voor nog meer droogte en tropische temperaturen
Vera Walzberg en haar man Mario wonen in Wateringen, maar in hun tuin waan je je in Mexico. Palmbomen, yucca’s, choisya’s, varens, enkele kunststof cactussen en achterin een terracotta huisje met ‘equipale’ meubelen. ,,Zo hebben wij ons eigen vakantieparadijs gecreëerd.” -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Vereniging Eigen Huis
Energieprijzen: vast of variabel tarief in 2020?
Vanaf 2020 gelden er nieuwe vaste en variabele energietarieven. Een goed moment om je huidige energiecontract eens onder de loep te nemen. De variabele energietarieven bleven in 2020 weliswaar gelijk, toch blijft het in de meeste gevallen verstandiger te kiezen voor een vast energiecontract. Waarom? Wij leggen het in 3 redenen uit.1. Lagere jaarkosten -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.