Volledig scherm
Een bemiddelaar mag geen kosten in rekening brengen als die in opdracht van de verhuurder werkt. © Shutterstock

ACM verbiedt bemiddelaar kosten aan huurders te rekenen

Een woningbemiddelaar uit Den Haag moet stoppen met het vragen van bemiddelingskosten aan nieuwe huurders. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) werkte het bedrijf in opdracht van de verhuurder en dan zijn kosten voor huurders verboden. 

Het gaat om de bemiddelaar Duinzigt Wonen. De ACM heeft het bedrijf een termijn van zes weken gesteld waarbinnen het moet stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Voldoet het hier niet aan, dan moet het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per week betalen met een maximum van 250.000 euro.

De ACM wil dat er een einde komt aan deze praktijken en dreigt met meer boetes. Eerder maakte de toezichthouder bekend dat zij aan drie andere huurbemiddelaars lasten onder dwangsom heeft opgelegd om hen te dwingen te stoppen met het rekenen van verboden bemiddelingskosten.

Duinzigt rekent 40 euro inschrijfkosten en 75 euro administratiekosten. Huurders zijn verplicht deze kosten te voldoen voordat zij de woning kunnen betrekken. Het rekenen van deze kosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar ook aan de kosten geeft of welke constructie hij er ook voor bedenkt, zo waarschuwt de ACM. 

Mochten huurders elders in Nederland met onterechte bemiddelingskosten te maken hebben, dan kunnen zij die proberen terug te vorderen. Via de website Consuwijzer is een voorbeeldbrief te vinden waarmee je dat kunt doen, inclusief informatie over de rechten van huurders.