Ademen we in vliegtuig giftige lucht in?
Een piloot van luchtvaartmaatschappij KLM heeft een rechtzaak aangespannen tegen zijn werkgever. Volgens de piloot ademt hij in de cockpit giftige lucht in, die tot gezondheidsproblemen leiden. De NOS zette enkele mogelijke oorzaken op een rijtje, en ging andere piloten en experts om hun mening vragen.
De piloot in kwestie claimt ziek te worden van zogenaamde tcp-damp (tricresylfosfaat), een zenuwgas dat in motoren gebruikt wordt. Die dampen zouden aangevoerd worden via de luchtverversing, die bij de meeste vliegtuigen via de motoren passeert. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar dat aantoont dat het inademen van tcp-dampen tot ernstige gezondsheidsschade kan leiden. De KLM-piloot zegt echter dat de dampen voor duizeligheid, misselijkheid en tunnelvisie zorgen.
Zowel piloten als een hoogleraar toxicologie vinden het proces voorbarig. Aangezien een verband tussen de klachten en de tcp-dampen nog nooit kon worden aangetoond, lijkt de KLM-piloot weinig kans te hebben in een rechtszaak. Hoogleraar Jacob de Boer zegt dat de tcp-dampen wel degelijk aanwezig zijn, maar hij ook zelf nog geen verband heeft kunnen leggen. Toch komen de klachten steeds vaker, en uit steeds meer landen, wat piloten zwaar verontrust. De Nederlandse pilotenvereniging vraagt dan ook een uitgebreid onderzoek naar tcp-dampen.
De NOS lijstte nog enkele andere potentiële oorzaken van ziekteverschijnselen van 'frequent flyers' op:
- Radioactiviteit: Passagiersvliegtuigen vliegen op een hoogte van ongeveer 10 kilometer. Op die hoogte is radioactieve straling vanuit de ruimte vele malen hoger dan op de grond. Experts wijzen dan ook op de gevaren voor dagelijkse blootstelling. Radioactiveit is ook een reden dat zwangere stewardessen hun zwangerschap meteen moeten melden, zodat ze vervangende taken op de grond kunnen invullen.
- Luchtverversing: De lucht die door de cabine gepompt wordt, kan een aantal malen opnieuw gebruikt worden. Personeel en passagiers kunnen dus dezelfde lucht meerdere keren inademen. De hoeveelheid verse lucht die onder de gebruikte lucht vermengd wordt, is instelbaar. Er zijn minimumwaarden, maar om kosten te besparen kiezen veel maatschappijen ervoor om zo weinig mogelijk verse lucht te gebruiken.
- Ozon: Dit gas is erg giftig en veelvoorkomend op de kruishoogte van vliegtuigen. Filters moeten ervoor zorgen dat deze niet in de cabine terecht komen. Experts zeggen dat het gas onder meer tot verzwakte waakzaamheid kan leiden.
- Koolwaterstoffen: brandstof gebruikt in vliegtuigen bestaat voor een groot deel uit koolwaterstoffen. Onschuldige soorten kunnen bij hoge temperaturen echter worden omgezet in levensgevaarlijke varianten. Aangezien de luchtverversing via de motoren wordt geleid, kan een klein lek dus al voor problemen zorgen.
- Vlamvertragers: Deze stoffen zijn erg giftig en worden veelvuldig in vliegtuigen gebruikt. Ze zijn dan ook nodig om mensenlevens te redden in het geval van een brand.
Expertes maken zich echter niet al te grote zorgen over al deze potentiële gifgassen. Zo zeggen ze dat we in andere omstandigheden meer giftige gassen kunnen inademen. Een onderzoek van de Radbouduniversiteit in Nijmegen uit 2011 toonde zelfs aan dat de slechte luchtkwaliteit in kantoorgebouwen een groter gevaar voor onze gezondheid is dan verontreinigde buitenlucht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM-piloot ziek door vervuilde cabinelucht
Een piloot van KLM zegt ziek te zijn geworden door de slechte luchtkwaliteit in de cockpit. Hij daagt de luchtvaartmaatschappij voor de rechter. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. -
PREMIUMmet video16
Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop
Honderdduizenden Nederlanders in appartementen slagen er niet in om energiebesparende maatregelen te nemen. Daardoor blijven zij vaak veroordeeld tot hoge energierekeningen. -
PREMIUMMet video47
Koopwoningmarkt koelt verder af: ‘Paniek omdat huis niet snel is verkocht’
Nadat de huizenprijzen in de eerste maanden van dit jaar op kwartaalbasis al daalden (2,1 procent volgens cijfers van de NVM), zijn er tekenen zichtbaar die wijzen op een verdere afkoeling van de koopwoningmarkt. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUM24
Ouderen moeilijk te bewegen naar kleiner huis om plaats te maken voor gezin: ‘Ik wil niet méér betalen’
Ouderen laten verhuizen vanuit hun (te) grote huis om plaats te maken voor een gezin. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het woningtekort voor starters, maar de praktijk blijkt lastig: ,,Ik wil best kleiner wonen, maar ik wil natuurlijk niet méér betalen!” -
Zo voorkom je dat maden door je afvalbak krioelen
Stinkende afvalcontainers die een thuis vormen voor vliegen en maden: het is voor veel mensen een zorg nu het regelmatig warmer wordt. Toch is er genoeg tegen te doen, zo blijkt.