Inboedel van een familie die op straat is gezet vanwege een huurachterstand.
Volledig scherm
Inboedel van een familie die op straat is gezet vanwege een huurachterstand. © Archief

Afname aantal huisuitzettingen, CDA wil verbod bij schuldproblemen

Woningcorporaties zijn in 2018 bij 3000 huishoudens overgegaan tot huisuitzetting. Dat is 19 procent minder dan een jaar eerder en voor het vijfde jaar op rij een daling. Het CDA pleit voor een verbod op huisuitzettingen van sociale huurders met een betalingsachterstand.

Dat blijkt uit een enquête onder 170 woningcorporaties. Volgens Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, proberen organisaties huurproblemen vroeger te signaleren en te verhelpen. ,,Ook valt er vaak nog te bemiddelen nadat een rechter een vonnis heeft uitgesproken”, zegt een woordvoerder. 

In 2018 spraken rechters 12.000 vonnissen uit om huurders uit te kunnen zetten. ‘Slechts’ 3000 keer zijn corporaties daadwerkelijk overgegaan tot huisuitzetting. In 75 procent van de gevallen wordt met de huurder een oplossing gevonden. Aedes denkt dat dat komt door een betere samenwerking tussen corporaties, gemeenten en schuldhulpverlening. De keren dat wel wordt overgegaan tot uitzetting, is in veel gevallen sprake van ernstige overlast voor buren, legt de woordvoerder uit. 

‘Uitzetten heeft geen zin’

Quote

Corpora­ties proberen uitzettin­gen te voorkomen, omdat deze mensen na een bepaald traject weer terugkomen als sociale huurder

Woordvoerder koepelorganisatie Aedes

Als een huurder een betalingsachterstand heeft, spelen er vaak nog andere schulden zoals bijvoorbeeld ziektekosten die niet betaald zijn. ,,Het is meestal niet de woningcorporatie die naar de rechter stapt voor een uitzetting, maar dat kan de overheid zijn of een andere schuldeiser", verklaart de woordvoerder. ,,Corporaties proberen uitzettingen te voorkomen, omdat deze mensen na een bepaald traject weer terugkomen als sociale huurder. Het heeft dus geen enkele zin.”

De totale huurachterstand is afgenomen. Corporaties zien onder huurders met schulden een toename van mensen met verward gedrag. Dat kan te maken hebben met de afname van het aantal bedden bij psychiatrische instellingen. Er is deels een tekort aan personeel, maar het is ook beleid dat mensen met psychische problemen langer zelfstandig thuis blijven wonen en ambulant worden behandeld. Het zijn voornamelijk alleenstaanden die hun huis moeten verlaten. 12 procent van de uitzettingen betreft een gezin met kinderen. 

Verder dalen

Aedes denkt een nog verdere daling van het aantal uitzettingen te realiseren als overheidsinstellingen geen voorrang meer krijgen bij het innen van schulden. De Belastingdienst, het CJIB en ziektekostenverzekeraars krijgen nog steeds voorrang bij het innen van schulden, inclusief incassokosten. Op die manier komen huurders met schulden nooit uit de problemen, meent Aedes. Een dak boven je hoofd is in die situatie belangrijker dan een boete of bekeuring, vindt Aedes-voorzitter Marnix Norder.

Zijn oproep vindt gehoor bij het CDA. Die partij pleit er in de Tweede Kamer voor dat er een verbod moet komen op uitzettingen als er schuldenproblematiek aan ten grondslag ligt. CDA-Kamerlid René Peters ziet gezinnen terechtkomen bij de maatschappelijke opvang. ,,Dat geeft ontzettend veel menselijk leed, maar ook hoge kosten en daarna gaan mensen weer naar een soortgelijk huis waar ze net zijn uitgezet”, zegt hij tegen RTL Nieuws

Bij de VVD is zijn voorstel verkeerd ontvangen. Kamerlid Daniel Koerhuis vindt dat wanbetalers aangepakt moeten worden. Een verbod zou volgens hem niet uit te leggen zijn aan hardwerkende Nederlanders die wel elke maand hun huur betalen.