Akkoord over coronamaatregelen in de bouw: meldpunt voor bouwvakkers met zorgen
Brancheorganisaties en vakbonden hebben met het kabinet een akkoord bereikt over veiligheidsmaatregelen op bouwplaatsen. Uitgangspunt is dat bedrijven tijdens de coronacrisis door kunnen gaan met het bouwen van huizen of werk aan wegen, omdat de maatschappelijke en economische belangen te groot zijn om het werk stil te leggen.
Delen per e-mail
Vakbond FNV was kritisch nadat uit een enquête onder leden bleek dat een derde van de werknemers het onverantwoord vindt door te werken. RIVM-regels zouden massaal worden overtreden. FNV-bestuurder Hans Crombeen was echter hoopvol: ,,Ik zie deze week een kentering. Ook werkgeversorganisaties zijn het met ons eens dat gezondheidsmaatregelen nodig zijn. Er zijn al bouwbedrijven die groepsvervoer in busjes hebben verboden.”
Tijdens een telefonisch overleg tussen Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Doekle Terpstra (Techniek Nederland) en de ministers van Milieu en Wonen (Stientje van Veldhoven) en Binnenlandse Zaken (Raymond Knops) is een akkoord bereikt over een nieuw protocol. Daarin staat onder meer dat er helpdesk komt waar bouwvakkers met zorgen of klachten zich kunnen melden. Op iedere bouwplaats moet een toezichthouder worden aangewezen die in de gaten houdt of medewerkers genoeg afstand houden en er bijvoorbeeld voldoende wordt schoongemaakt.
Andere voorschriften: ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk in kleine vaste teams op vaste locaties en houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook bij overleg en eten in een bouwkeet is dat nodig, dus ‘schaften’ moet in kleine teams. Op de bouwplaats of in de bouwkeet moeten duidelijke instructies komen te hangen.
Carpoolen
Renovaties in huizen waar mensen in wonen kunnen ook doorgaan, mits er voldoende afstand tot elkaar kan worden gehouden. Bewoners moeten als dat mogelijk is in een andere ruimte zijn. Carpoolen is toegestaan voor bouwvakkers, maar niet met grote groepen. De ministers Van Veldhoven en Knops noemen het protocol ‘een mooie eerste stap’. Ze blijven in contact met de sector om ervoor te zorgen dat er ‘veilig kan worden doorgewerkt'.
Ondertussen kampen bouwbedrijven al met de gevolgen van de coronacrisis. Veel buitenlandse werknemers zijn naar hun thuisland vertrokken na aankondigingen van grenzen die dichtgaan. Uit een enquête onder leden van branchevereniging Bouwend Nederland blijkt dat driekwart van de bedrijven al in maart en april een omzetdaling verwacht. Bij 63 procent is het werk deels stilgevallen door de coronacrisis en maar liefst 87 procent verwacht minder offerteaanvragen in de nabije toekomst.
Het Rijk en de bouw- en technieksector roepen daarom provincies en gemeenten op door te blijven gaan met vergunningverlening zodat de orderportefeuilles gevuld blijven en het werken aan de woningbouw- en verduurzamingsopgave doorgaat. Ook wordt bekeken of renovatie- en onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden.
Stikstof
Opsteker is dat er sinds deze week een doorbraak is in de stikstofcrisis. Sinds dinsdag kunnen woningbouwprojecten en een beperkt aantal infraprojecten een beroep doen op het stikstofregistratiesysteem. Daardoor zou de vergunningverlening weer op gang kunnen komen, nadat die sinds vorig jaar stagneerde omdat in de nabijheid van beschermde natuurgebieden te veel stikstof werd uitgestoten. Mede dankzij de snelheidsverlaging in heel Nederland is er ruimte ontstaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Verhuizen door corona: ‘Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte’
Te klein, te gehorig, te weinig aanspraak: deze Amsterdammers waren na het lange thuiszitten he-le-maal klaar met hun huis en pakten hun spullen. ,,Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte.” -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Kabinet: Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis
Vanwege de coronacrisis mag niemand in Nederland uit huis worden gezet. Die afspraak heeft minister van Wonen Stientje van Veldhoven gemaakt met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Daarnaast komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te kunnen verlengen. -
Bouwsector stoeit met coronacrisis: ‘RIVM-regels massaal overtreden’
Bouwbedrijven kampen met forse problemen op de bouwplaats. Er wordt van bouwvakkers verlangd dat ze zoveel als mogelijk doorwerken in deze coronacrisis, maar vakbond FNV ziet als gevolg dat er grote gezondheidsrisico's worden genomen. Het kabinet komt met een nieuw protocol.
-
Koken & eten Oven schoonmaken zonder chemische troep? Kacie legt op TikTok uit wat haar oplossing is
Het is een klus die veel mensen uitstellen en uitstellen. De oven schoonmaken is hard werken. Kacie, uit de Australische stad Melbourne, zegt dat ze geen gemakkelijke manier heeft, maar wel eentje zonder giftige stoffen. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Twee interieurexperts over spiegels in huis: ‘Een spiegel is een aandachtstrekker’
Mag er wel of geen spiegel bij de voordeur hangen? „Natuurlijk, wel zo handig”, vindt de interieurstyliste. „Nee, het stuurt de frisse energie naar buiten”, zegt de feng shui-consultant. De spiegel is dubbel: een feest voor de ijdeltuit, een kwelling voor de dolende ziel.