Amerikaanse investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen hebben inmiddels voor 579 miljard euro aan Europese huizen gekocht.
Volledig scherm
PREMIUM
Amerikaanse investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen hebben inmiddels voor 579 miljard euro aan Europese huizen gekocht. © Mark Reijntjens

Amerikaanse beleggers kopen voor miljarden euro's onze woningen op: ‘Dit is pas het begin’

VideoGrote institutionele beleggers, vaak Amerikaans, hebben afgelopen tien jaar voor meer dan 15 miljard euro woningen in Nederland opgekocht. Niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere plaatsen als Amersfoort en Den Bosch.

88 reacties

 • Van Kooij

  3 maanden geleden
  Lees in een ander artikel dat in A'dam de huizen de eerste 4 jaar niet verhuurd mogen worden... zelf wonen. Serieus, wie dat heeft bedacht verdient een plekje in Rutte 4. Zonder er over na te denken heb ik daar een oplossing voor. Gezien het algemene niveau van de reageerders zal ik het uitleggen: ik koop een huis, schrijf mij in, laat het 4 jaar "leegstaan" om het vervolgens nog duurder te verhuren. R4 = Oplossing voor vandaag is het probleem verschuiven naar morgen. Vooruitzien is regeren.
 • G Gerards

  4 maanden geleden
  Het lijkt me niet een juridisch huzarenstukje om massaverkoop aan Amerikaanse grootinvesteerders te stoppen. Dat is echt niet zo moeilijk. En dit uitverkopen van onze (sociale) woningvoorraad is bovendien al minstens 10 jaar aan de gang. Punt is dat onze regering hier blijkbaar geen einde aan wil maken...
 • Hans Laats

  4 maanden geleden
  Hans Laats. @S Kloosterman, u zei, "Ik snap niet dat er geen politici zijn die de regering wakker schudt" . Dat is niet verwonderlijk want er zijn ook politici's die huisjes melker zijn en die opgeeft als ondernemer tevens volksvertegenwoordiger. Het zijn niet alleen politici's maar ook personen die dicht bij het vuur zitten zoals bij de aandelen beurs werken zelf in een huur huis wonen en in huizen beleggen en dit verhuren. Dat kan hier in NL.
 • GJ de Vries

  4 maanden geleden
  GJ de Vries Dit is nou typisch liberaal beleid. 'Ieder voor zich en god voor ons allen', maar helaas zijn er steeds minder gelovigen in ons land. Willen we veranderingen, dan moet dus ons stemgedrag veranderen, want van een sociale verantwoorde maatschappij moeten liberalen en Neo- liberalen niets hebben. Zolang Rutte er zit veranderd er niets met de wens van het volk, dus niet eendracht maakt macht maar geld maakt macht. Desnoods door Amerikanen!
 • S Kloosterman

  4 maanden geleden
  Ik snap gewoon niet dat er geen politici zijn die de regering wakker schudt en zegt wat gebeurd er in dit land! Hoezo verkopen wij nederlanders onze huizen aan buitenlanders, wat in hemelsnaam is dit, straks kunnen we heel veel daklozencentra openen omdat je geen huis kan betalen. Die zijn er ook legio in de VS, omdat jr daar 3 banen moet hebben wil je kunnen leven.
 1. Huizenprijzen stegen de afgelopen 40 jaar niet zó hard: woning ruim 20 procent duurder

  Huizenprij­zen stegen de afgelopen 40 jaar niet zó hard: woning ruim 20 procent duurder

  De Nederlandse huizenprijzen zijn in december het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar. Met een prijstoename van ruim een vijfde was het sowieso de sterkste stijging sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers. Oudere gegevens zijn lastiger te vergelijken, maar de laatste keer dat woningen sneller duurder werden was volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen eind jaren zeventig.