Amsterdam eerste stad met woonplicht voor nieuwe huizen
Kopers mogen hun nieuwbouwhuis in Amsterdam niet meer voor veel geld verhuren, zoals nu vaak gebeurt. De gemeente stelt een woonplicht in om beleggen in huizen tegen te gaan. ‘Mensen verdienen nu aan de woningnood.’
Het is de eerste stad die nu met een concreet voorstel komt. Andere gemeenten onderzoeken ook de mogelijkheid van een woonplicht, zoals Eindhoven, Maastricht en Den Haag. De steden zullen misschien sneller zijn dan het kabinet dat kijkt of landelijke wetgeving met een dergelijke uitkomst haalbaar is.
Kopers moeten in Amsterdam voortaan zelf in hun nieuwbouwhuis gaan wonen in de hoofdstad. Het gemeentebestuur komt vandaag met deze maatregel, weet Het Parool. Deze zogenoemde zelfwoonplicht moet volgens wethouder Laurens Ivens de huizenmarkt beschermen tegen kopers die hun nieuwe woning direct doorverhuren. Volgende week begint de inspraakprocedure voor de maatregel, die alleen geldt voor nieuwbouwhuizen.
Wapen tegen woningnood
De woonplicht is een nieuw wapen in de strijd tegen beleggers die woningen kopen om voor hoge prijzen te verhuren. Dit fenomeen, ook wel buy-to-let genoemd, is een groeiend verschijnsel in de stad, met dank aan de stijgende huizenprijzen. Volgens De Nederlandsche Bank valt inmiddels één op de vijf verkochte woningen in Amsterdam in handen van beleggers. “We zien dat de particuliere huurmarkt enorm groeit,” aldus Ivens. ,,We willen alle potentiële kopers een kans geven.”
Sinds 1 januari gelden ook strengere regels voor verhuur aan groepen. Ivens heeft eerder laten weten dat hij ook bij bestaande woningen in zou willen grijpen met een soort woonplicht, maar dat daar echt landelijke regelgeving voor nodig is. Nu heeft een gemeente alleen iets te zeggen over nieuwbouw.
Uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate blijkt dat buy-to-let de huizenmarkt verstoort. Vooral starters kunnen niet op tegen beleggers, die veel meer kunnen en willen betalen. Ze weten dat huizen prima beleggingen zijn en dat verhuur voor hoog rendement zorgt.
Inbreuk maken
,,We moeten zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen, zodat de prijzen alleen maar sneller stijgen,” aldus Ivens.
Volgens Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, kopen niet alleen beleggers een huis voor verhuur. Ook particulieren die al een woning bezitten, gaan na een bezoek aan hun financieel adviseur met hun overwaarde op jacht naar een tweede huisje, dat ze vervolgens verhuren. ,,Dat is echt een trend. Voor een woning van 50 vierkante meter kunnen ze elke maand 1300 tot 1500 euro huur vangen. Van de bank krijgen ze niets meer voor hun geld,” aldus Wijnen.
Voor een woning van 50 vierkante meter kunnen ze elke maand 1300 tot 1500 euro huur vangen
Hij vindt het ondanks zijn liberale inborst ‘niet raar’ dat de gemeente maatregelen neemt. “Anders veranderen huizen in handelswaar en verdienen mensen veel geld aan de woningnood.”
Volgens Ivens was het een juridische worsteling om deze plicht vorm te geven. “Dit is een vergaande maatregel, die inbreuk maakt op het eigendomsrecht. Maar dit houdt stand voor de rechter.” Het is niet gelukt om de woonplicht in te voeren voor de bestaande woningbouw. Daarvoor is landelijke wetgeving nodig.
Berlijn en Barcelona
Het verhuurverbod voor nieuwbouw wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en geldt ook voor volgende kopers. Verhuur aan directe familie blijft mogelijk. Ook geldt een uitzondering voor Amsterdammers die tijdelijk in het buitenland verblijven. Ivens staat wel toe dat eigenaren hun huis verhuren als sociale of middeldure woning, dus met een maximale huurprijs van 1027 euro per maand.
Volgens Ivens is Amsterdam de eerste gemeente in Nederland die dit invoert. In het buitenland proberen steden ook de invloed van beleggers in te perken. Berlijn en Barcelona kochten zelf woningen op, in Engeland geldt een extra belasting voor de aankoop van tweede huizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Roep om ‘paardenmiddel’ woonplicht zwelt aan, maar er zijn twijfels
Steeds meer gemeenten willen een woonplicht voor nieuwe huizen. Het kabinet gaat het misschien ook voor bestaande huizen invoeren. De maatregel is bedoeld om beleggers te dwarsbomen. ,,Het is de vraag of een woonplicht het juiste middel is”, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach. -
PREMIUMOnderzoek
Terugverdientijd verduurzaming huis drie keer verkort vanwege hoge energieprijzen
Het verduurzamen van je huis is vanuit financieel oogpunt nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Uit berekeningen van CE Delft blijkt dat de investeringen gemiddeld drie keer zo snel zijn terugverdiend als met de energieprijzen van vorig jaar. -
PREMIUM
Slangenwagen of box aan de muur? Zo kies je de juiste tuinslang
Zomer in de tuin betekent vaak veel water geven. Niets zo handig als een tuinslang. Maar welke is nou de beste en handigste voor jouw tuin? -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
Koopwoning Amsterdam voor het eerst gemiddeld boven half miljoen euro
De gemiddelde huizenprijs van een bestaande koopwoning in Amsterdam kwam in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst boven een half miljoen euro uit. Sinds 2013 zijn huizen in de hoofdstad twee keer zoveel waard geworden.
-
Deze invloed heeft het energielabel op de waarde van je huis
Steeds meer huiseigenaren zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. En dat is ook niet gek, gezien de stijgende energieprijzen en klimaatproblemen. Hierdoor krijgen steeds meer huizen een hoger energielabel. Hoeveel invloed heeft dat op de waarde van een woning? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?