Amsterdam grote uitzondering bij verder stijgende huurprijzen vrije sector
De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen jaar op het platteland harder gestegen dan in de stad. In Amsterdam en Amstelveen, twee gemeenten met relatief hoge huren, werden huurwoningen zelfs fors goedkoper.
Dat melden Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM in hun kwartaalupdate. Dat precies Amsterdam en Amstelveen en in mindere mate Eindhoven met een daling van de huurprijzen te maken hebben, komt waarschijnlijk door de uitstroom van buitenlandse medewerkers van bedrijven. Deze expats zorgden de laatste jaren voor een gigantische druk op de vrije huurmarkt, die toch al veel kleiner is dan de koopmarkt en sociale huisvesting.
Andere grote steden laten in de NVM-cijfers nog een stijging zien, maar dat komt doordat het afgelopen kwartaal met dat van een jaar eerder wordt vergeleken. In de kwartaal op kwartaalcijfers van Pararius zakte de huur van nieuw aangeboden huizen in de vijf grootste steden.
Tekst gaat verder onder kaartje.
Uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendmaakte, blijkt dat Amsterdam en Eindhoven krimpen in inwonertal. Amstelveen groeide nauwelijks. En ook in de rest van Nederland is de bevolkingsgroei lager dan in de laatste jaren. Er was vooral minder buitenlandse migratie. Ook overleden er meer mensen, maar er werden ook meer kinderen geboren, stelt het CBS vast.
Tekst gaat verder onder kaartje.
Volgens voorzitter Eric Verweij van VGM NL heeft de trek uit de hoofdstad ook te maken met een ‘veranderde vraag’. ,,Steden zijn minder aantrekkelijk geworden door onder meer het thuiswerken en de gesloten horeca en uitgaansactiviteiten, terwijl het buitengebied juist aantrekkelijker is doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt.” Toch stegen de huurprijzen nog steeds in bijna alle steden.
Daling van huurprijzen in Amsterdam
Aangeboden woonhuizen werden in Nederland gemiddeld 5,9 procent duurder voor huurders, bij appartementen was de stijging 7,7 procent. Het aantal transacties ging op jaarbasis met een kwart omhoog. Dat komt onder meer omdat er veel nieuwbouw werd opgeleverd. NVM-voorzitter Onno Hoes merkt daarbij wel op dat dit vooral woningen met een huur vanaf 1000 euro per maand betreft. ,,Bouwen, zeker in het lagere- en middensegment, is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen.”
Intussen dalen in Amsterdam de gemiddelde huurprijzen fors door de toename van het aantal huurwoningen. In 2020 zag woningplatform Pararius al een historische daling van bijna 7 procent en in het eerste kwartaal van dit jaar zakten de prijzen nog harder. Vergeleken met de laatste maanden van 2020 is de gemiddelde prijs per vierkante meter met nog eens 1,5 procent afgenomen, waarmee huurders nu 7,4 procent minder betalen dan in dezelfde periode vorig jaar. Een gemiddelde vierkante meter woonruimte kost nu 21,76 euro, tegen 16,34 euro in de rest van Nederland.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Bestaan er saaie struiken in de tuin? Jazeker, vindt Romke van de Kaa
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over saaie struiken. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
NVWA waarschuwt voor elektrocutiegevaar lampenfitting Praxis
De NVWA waarschuwt voor een gevaarlijke lampenfitting van bouwmarktketen Praxis. Bij het in- en uitdraaien van de verloopfitting bestaat het gevaar op elektrocutie doordat er spanning op kan staan, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. -
Prijzen huurwoningen vrije sector dalen in vijf grootste steden
Terwijl de prijzen van koophuizen de pan uitrijzen, dalen gemiddeld genomen de huren in de vrije sector. Voor het eerst zijn de prijzen in de vijf grootste steden op hun retour, met dank aan de wegblijvende expats. Maar niet alle woningzoekenden zullen ervan profiteren. -
Economen kritisch op gemeente die starters met 100.000 euro aan woning helpt
De gemeente Westland gaat tweehonderd starters met een middeninkomen helpen met de koop van een nieuwbouwhuis. De grond ter waarde van 100.000 euro komt in handen van de gemeente. Economen zijn kritisch op de constructie.