Demonstranten in Amsterdam protesteerden onder meer tegen de invloed van beleggers op de woningmarkt.
Volledig scherm
Demonstranten in Amsterdam protesteerden onder meer tegen de invloed van beleggers op de woningmarkt. © Joris van Gennip

Amsterdam is klaar voor zelfwoonplicht voor koophuizen tot een half miljoen euro

Mensen die in Amsterdam een huis kopen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro, moeten worden verplicht zelf in dat huis te gaan wonen. Als het aan het stadsbestuur ligt, wordt die maatregel zo snel mogelijk ingevoerd. Hij moet voorkomen dat beleggers bestaande koopwoningen kopen en vervolgens duur verhuren.

5 reacties

 • Anoniem

  11 maanden geleden
  "Jonge huizenkopers (onder de 35 jaar) betalen voor huizen onder de 4 ton zelfs geen overdrachtsbelasting" .. dat is toch gewoon leeftijdsdiscriminatie, hetgeen wettelijk niet is toegestaan. C. Durbois
 • L de Vries

  11 maanden geleden
  Kun je nog woningen kopen onder een half miljoen in Amsterdam? Of maken ze zich alleen druk over 1 kamerflatjes. Dat zet zoden aan de dijk zeg.
 • Peter de Jong

  11 maanden geleden
  Totaal immorele regeling die het eigendomsrecht met voeten treedt. Die huizen zijn niet van de gemeente. Alleen de eigenaar hoort te bepalen wat er met zijn eigendom gebeurt, anders ontstaat er een situatie van slavernij waar de gemeente juist altijd zo tegen zegt te zijn. Als de gemeente iets te zeggen wil hebben over huizen dan moeten ze hun eigen huizen bouwen en verhuren.
 • Christa Tache

  11 maanden geleden
  Daar heb je wat aan als nu al vrijwel alles opgekocht is. Daarbij de run wat leen al aangeeft voor het ingaat. Tja onteigenen zal wel niet meer gaan. Beetje mosterd na de maaltijd. Daarbij een woning onder de 5 ton in amsterdam? Zijn die er uberhaubt nog wel?
 • Leen Vermoen

  11 maanden geleden
  Dit bericht uit Amsterdam, klinkt logisch, alleen moet deze regeling met terugwerkende kracht ingaan, vanaf juli 2021. Nu gaan deze investeerders lijkt mij massaal op jacht naar huizen. Dus Amsterdamse gemeenteraad, maak hier korte metten mee.