Volledig scherm
© Arjen Ulrich

Arjen wandelde in 194 dagen van Alkmaar naar New York

Lopend naar New York. Het kan, althans... zoveel mogelijk. Arjen Ulrich (32) uit Alkmaar kwam donderdag na 194 dagen wandelend de stad binnen. Hij stopte met werken om zijn wandelavontuur te kunnen beleven.

Volledig scherm
© Arjen Ulrich
Quote

Het regende de hele dag, ik had 11 uur lang gelopen, omhoog en omlaag... Ik was kapot

Arjen Ulrich
Volledig scherm
© Arjen Ulrich

Ulrich reisde door Belgie, Frankrijk, Engeland, Wales, Schotland, Denemarken, de Faeröer Eilanden, IJsland, Groenland, Canada en de Verenigde Staten. Waar mogelijk ging dat lopend. Over zee of in onbegaanbare gebieden ging hij per boot of vliegtuig. Zijn wandelavonturen hield hij bij in zijn blog Walk2nyc. Via de Brooklyn Bridge liep hij gisteren het hart van New York in. Zijn reis eindigde bij een filiaal van Donut Plant op Manhattan. ,,Omdat ik heel veel zin heb in een donut!"

Vorige week vreesde Ulrich nog dat hij de eindstreep niet zou halen. De pijn in zijn benen werd bijna ondraaglijk. ,,Ik dacht dat ik moest opgeven. Maar ik ben gewoon doorgegaan. Al had ik hier met krukken moeten lopen, ik had de laatste kilometers afgelegd."

Vrijwel ongetraind begon hij op 1 maart aan zijn tocht. ,,Ik ben 2,5 jaar geleden in New York geweest. Het vliegtuig vloog toen over landen waar ik heel graag heen wilde. Ik wilde langs die route reizen, bedacht ik me, maar dan over land."

Baan opgezegd
Uiteindelijk zegde hij zijn baan in de IT-sector op om het plan te kunnen uitvoeren. Onderweg logeerde hij veel bij lokale bewoners. ,,Ik wilde onderweg zien hoe andere mensen in elkaar steken. Wat ze doen, en waarom. Dat vind ik interessant. Hoe kun je dat beter zien door bij ze te blijven slapen?"

Soms vond hij een slaapplek via Couchsurfing, soms werd hij spontaan uitgenodigd door voorbijgangers of kon hij bij kennissen van vrienden logeren. Hij roemt de gastvrijheid van velen. Hij mocht eten bij volslagen onbekenden en werd voorgesteld aan vriendengroepen. Het lukte niet altijd om rond te komen van het voorgenomen budget van 10 euro per dag, onder meer omdat hij zo vaak werd meegevraagd naar feestjes en cafés.  

Hotel
,,Eén keer heb ik in een hotel geslapen. Op mijn slechtste dag van de hele reis, al aan het einde van de eerste maand. Het regende de hele dag, ik had 11 uur lang gelopen, omhoog en omlaag... Ik was kapot."

De Alkmaarder reisde alleen, wat hem op zijn dagelijkse wandeltocht van zo'n 40 kilometer veel tijd gaf om na te denken. ,,Over alles. Maar in Canada en de VS heb ik niet zo veel meer nagedacht. Ik was wel klaar met denken."

Als Arjen Ulrich volgende week terugvliegt vanaf New York volgen nog twee etappes: vanaf Schiphol gaat hij in twee dagen lopend naar huis in Alkmaar.