Condensvorming op het raam.
Volledig scherm
Condensvorming op het raam. © Foto Stefan ten Teije

Beslagen ramen in huis? Hierdoor ontstaat de condens

In het najaar zul je het vast wel herkennen: de ramen in huis zijn beslagen. Hoe ontstaat deze condensvorming en wat kun je er aan doen?

8 reacties

 • Piet van den Bosch

  2 maanden geleden
  Ria van den Bosch Ik heb beslagen ramen. Tot op de grond. Achter de overgordijnen heb ik verduisteringsgordijnen. Maakt geen verschil. Het open laten staan van de klep- raampjes geeft ook niet al te veel soelaas. Elke morgen drogen.
 • Catherine Cath Segers

  2 maanden geleden
  Een raam openzetten en regelmatig verluchten doet wonderen, is ook goed tegen schimmel
 • B Groskamp

  2 maanden geleden
  Als t mistig of regenachtig is dan zijn mijn ramen aan de buitenkant beslagen. Vooral in de slaapkamer. Ik dacht altijd dat t 'n fout was maar gelukkig is 't n goed teken van isolatie. Pffft dat valt weer mee.
 • Gerrit Timmerman

  2 maanden geleden
  Het verhaal van temperatuurverschillen is op zich juist. Dat van de hoge vochtigheid in de lucht ook. Samen gaat het dubbel op. Een raampje open is soms wel een oplossing. Maar voor dit probleem ALLEEN als de luchtvochtigheid buiten lager is dan binnen. Hoe weet je dat? Omdat alle voordeel "ook zun nadeel heb" volgens een wereldberoemde voetballer mag het raampje maar een hele korte tijd open want alle warmte gaat ook mee naar buiten. En daar helpt dan weer geen energiearmoedesubsidie tegen.
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  @Henk Dolman. U wordt weer een vrolijk mens na ontvangst van de jaarafrekening van uw energieleverancier. @vanBergen. Wat een leuke tip over de luchtdruk, daar had ik nog nooit over nagedacht.
 1. Vintage Ikea-meubels zijn duizenden euro’s waard, interieurliefhebbers leggen uit waarom
  PREMIUM

  Vintage Ikea-meu­bels zijn duizenden euro’s waard, interieur­lief­heb­bers leggen uit waarom

  Vintage Ikea-meubels zijn tegenwoordig een enorme rage. En dat niet alleen, vaak zijn ze honderden of zelfs duizenden euro’s waard. Recent werd nog een oude fauteuil geveild voor 15.000 euro. Ook Hannelore en Pieter zijn fan en hebben enkele authentieke stukken van de Zweedse woonwarenketen in huis staan. Ze leggen uit waarom de prijs van een oude stoel of lamp plots zoveel kan stijgen.