‘Bevries huren vrije huursector voor vijf jaar’
Het gros van de Nederlanders wil dat de overheid stevig ingrijpt op de woningmarkt. Driekwart van de huishoudens is voor bevriezing van de huren in de vrije huursector voor de komende vijf jaar. Ook wil vier op de vijf dat de overheid de bouw gaat stimuleren.
Voor veel Nederlanders lijkt de maat vol: zij willen dat de overheid iets doet aan de aanhoudende gekte op de woningmarkt. Dat valt althans op te maken uit een onderzoek van hypotheekadviseur Viisi. Een ruime meerderheid geeft in dat onderzoek aan dat de overheid paal en perk moet stellen aan het aantal huizen dat investeerders en beleggers mogen verhuren en verkopen.
Deze resultaten laten zien hoe wanhopig Nederlanders zijn
Ook gaat voor drie op de tien ondervraagden bevriezing van de huren niet ver genoeg, zij willen dat de vrije verhuur zelfs helemaal wordt afgeschaft. ,,Deze resultaten laten zien hoe wanhopig Nederlanders zijn en hoe zeer zij verwachten dat de overheid de verantwoordelijkheid neemt”, zegt Tom van der Lubbe, medeoprichter van Viisi, in reactie op het onderzoek.
De Woonbond begrijpt de luide roep om overheidsingrijpen heel goed. De afgelopen jaren zijn de prijzen van huurhuizen en koophuizen zo hard gestegen dat een groeiende groep niet of nauwelijks kan slagen op de woningmarkt, reageert een woordvoerder van de Woonbond. ,,Het is frustrerend voor al die mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koopwoning. Zij zijn aangewezen op de vrije huursector en we zien dat verhuurders daar handig op inspringen. Vooral op plekken waar er schaarste is, rijzen de prijzen de pan uit.”
Gebonden
Tot frustratie van de Woonbond zijn verhuurders niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in de woning trekt. Dat die prijzen dan hard kunnen stijgen, was gisteren te zien in de cijfers van het statistiekbureau: de gemiddelde verhoging bij wisseling van huurders was dit jaar 8,2 procent, vorig jaar zelfs 9,6 procent.
Om de huursprongen aan banden te leggen, heeft de Woonbond ook al aangedrongen op bevriezing van de huren. ,,Niet alleen een wenselijke maar ook een noodzakelijke maatregel om de oververhitting aan te pakken”, denkt de Woonbond. Of de rijksoverheid zo’n gewaagde stap durft te zetten, durft de woordvoerder niet te zeggen. ,,In Berlijn durven ze het in elk geval wel. Daar wil het stadsbestuur de huurprijzen voor de komende vijf jaar bevriezen, om zo de huurders te beschermen. En daar is de huurverhoging een stuk lager dan bij ons”, voegt hij eraan toe.
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) staat niet onwelwillend tegenover huurbevriezing, zeker omdat er geen relatie meer is tussen woning en prijs, maar tussen schaarste en prijs. ,,Bewoners betalen dus voor de schaarste, niet voor de woning.” Als het aan hem ligt, komt er een maximale huurprijs per woning, op basis van het puntenstelsel. Daarmee zouden bizarre bedragen zoals die in Amsterdam worden gevraagd kunnen worden voorkomen, denkt hij. ,,Ik zag laatst een doorsnee eengezinswoning met een huur van 3600 euro per maand. Dan heeft een prijs geen enkele relatie meer met de woning.”
Tekst loopt door onder de foto
Instrumenten
Als wethouder mag hij alleen prijsafspraken maken over de huurprijs van nieuwe woningen, niet over bestaande bouw. ,,Van mij zou de minister best mogen ingrijpen in die markt door een maximale prijs te bepalen”, vult hij aan. De verantwoordelijk minister, Kajsa Ollongren, zegt dat haar de instrumenten ontbreken om een huurbevriezing of -verlaging door te voeren.
De bewindsvrouw kondigde voor de zomer wel aan om iets te willen doen aan excessieve huren in het middensegment (tot 1000 euro) via een zogeheten noodknop. De gemeenten schoten dat plan echter meteen af omdat zij vinden dat zij de maximale huurprijzen zélf en veel forser moeten kunnen bepalen.
Dat is het schrikbeeld van de vereniging van institutionele beleggers, IVBN. De club, die bestaat uit grote investeerders als pensioenfondsen, snapt het sentiment onder de Nederlanders, maar meent dat er een verkeerd beeld bestaat over de vrije huursector en dat zij daar op worden afgerekend. ,,Het idee is dat er in de hele vrije huursector excessen plaatsvinden, maar dit speelt voornamelijk in de particuliere woningmarkt. Zoals bij de verhuur aan expats,” aldus directeur Frank van Blokland van IVBN.
Dat excessen moeten worden ingedamd, vindt de directeur ‘logisch’. Zijn vrees is alleen dat de politiek doorslaat en besluit tot verregaande regulering. ,,Dat kan wel eens desastreuze gevolgen hebben voor de nieuwbouw en van verduurzamingsinvesteringen in bestaande huurwoningen”, waarschuwt hij.
Panacee
Ook Van der Lubbe van hypotheekadviseur Viisi denkt dat bevriezing van de huren of afschaffen van de vrije verhuur niet het antwoord is op de problemen op de woningmarkt. Ook de 100 miljoen die de overheid wil uittrekken om de woningcorporaties te stimuleren meer te bouwen, is volgens hem geen panacee. ,,We zijn meer gebaat bij een geïntegreerde aanpak op nationaal niveau, een soort Deltaplan voor de woningmarkt”, zegt hij.
Eerder riepen de NVB, de club van ontwikkelaars en bouwers, en de makelaars het kabinet ook al op om de regie te pakken en de portemonnee te trekken.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze dagelijkse nieuwsbrief:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oud worden in een woongroep? Deze senioren kiezen daar bewust voor: ‘Verwachtingen zijn overtroffen’
Koffiedrinken op dinsdag, samen zwemmen op donderdag en de fles wijn op tafel tijdens het vrijdagse happy hour. De oplossing tegen dreigende eenzaamheid ligt binnen handbereik als je leeft in een woongemeenschap. Dit soort gedeelde woonvormen schieten als paddenstoelen uit de grond. ,,Het is de beste beslissing die ik in de afgelopen twintig jaar heb genomen.” -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Gekte op de woningmarkt: doodgewoon huurhuis in Duiven trekt 800 gegadigden
Een op het oog doodgewoon huurhuis aan de Steenstraat in Duiven (Gelderland) heeft in een mum van tijd al bijna achthonderd gegadigden die de woning willen huren. Deskundigen zijn verbaasd over dat hoge aantal. Maar volgens woningcorporatie Vivare is het tegenwoordig normaal. ,,Dit zijn er niet idioot veel”, zegt een woordvoerder. ,,Ook niet voor Duiven.” -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Bijna 1,3 miljoen kijkers zien enthousiaste Cevar het uitgillen in Kopen zonder kijken
Shannon en Cevar willen niets liever dan een ruimer huis in een landelijke omgeving. Cevar ziet zichzelf al met z'n grasmaaier in de weer kan en Shannon staat te trappelen om een plek voor haar kookkunsten te hebben. Maar hun budget van 360.000 is allesbehalve een garantie in de 'rampzalige’ Groningse woningmarkt. Na lang zoeken zijn ze ten einde raad. Van het harde werken van het Kopen zonder kijken-team slaan de twee uiteindelijk steil achterover, zo zagen gisteravond bijna 1,3 miljoen kijkers.
-
11
Hypotheker: Snelle stijging hypotheekrente voorbij
De snelle stijging van de hypotheekrente lijkt ten einde. Waar die in de eerste vier maanden van dit jaar nog bijna 2 procentpunten omhoog ging en in sommige gevallen verdubbelde, ging het tempo in mei omlaag. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker wijst dit op een afvlakking. -
Getest: Dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?