‘Boeren doen weinig goeds voor het landschap, maar randstadverlaters zijn erger’
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze week een persoonlijke ergernis: de tuinen van nieuwbakken boerderettes. Vooral als er een heleboel coniferen in staan.
Ons oude cultuurlandschap verloedert. De media laten niet na te benadrukken wat een ramp het voor ons landschap is dat steeds meer boeren hun bedrijf beëindigen.
De boer, hoeder van knotwilgen, houtwallen en vlechtheggen, verdwijnt. Dat die boer verdwijnt zie ik met eigen ogen, maar dat de boer zo’n geweldige hoeder van ons landschap was - daarop valt wel wat af te dingen. Ik zou anders niet weten waar al die egaal groene voetbalvelden van Engels raaigras en die saaie maisakkers vandaan komen.
Vrolijk likje
Maar goed, ook mij doet het pijn te zien hoe ooit bedrijvige boerderijen veranderen in woningen van kapitaalkrachtigen die de Randstad zijn ontvlucht. Het ergst zijn de boerderijen die in stijl zijn verbouwd, met glas in de deuren en een vrolijk likje verf op de gietijzeren stalraampjes. En met een boerentuin, met pluimhortensia’s en buxushaagjes. Verbazingwekkend hoe je een boerderij in een handomdraai in een boerderette verandert. Een paardenweitje met een wit geschilderd hek erom, een borrelende waterbol in de voortuin, en je hebt elke herinnering aan het boerenleven vakkundig weggepoetst.
Camouflage
De tuinen van die nieuwbakken buitenhuizen zijn het allerergst. Ze passen in het landschap als een walrus in een knollenveld. Boerderijen liggen vaak als bakens in het boerenland en de nieuwe bewoner begint dan ook met het planten van camouflage - alsof hij zich toch niet helemaal senang voelt, zo open en bloot tussen akkers en weilanden. Met overheidssubsidie plant hij een haag met sleedoorn en meidoorn en andere inheemse struiken, of zonder subsidie van coniferen.
Dat laatste is het vreselijkst. De nieuwe bewoner van de voormalige boerenbehuizing is vaak al wat op leeftijd - je moet meestal een aantal jaren sparen voordat je een klein miljoen kunt uit- geven aan de aanschaf van een plattelandswoning. En wie op leeftijd is, heeft haast. Hij wil snel dichtzitten, zoals dat in hovenierstaal heet. Daarom plant hij leylandcipressen, want dat zijn de snelstgroeiende coniferen. En ook de coniferen die het minst in ons landschap passen. In ons boerenland passen veel tinten groen, maar het grijsgroen van de leylandcipres hoort daar niet bij.
Als we dan niet kunnen voorkomen dat onze boeren er noodgedwongen de brui aan geven, en als alle boerderijen dan door goedwillende stedelingen moeten worden opgeknapt, laten die laatsten zich dan in elk geval opwerpen als de nieuwe hoeders van ons landschap, in plaats van het vol te plempen met coniferen. En als het dan per se een conifeer moet zijn, kies dan voor taxus. Taxus wordt dikwijls als haag geplant, en daarvoor is de struik ook bij uitstek geschikt omdat je hem vanwege zijn langzame groei maar eenmaal per jaar hoeft te snoeien.
Ook als vrijstaande boom misstaat hij niet in het landschap. Maar plant hem niet naast die paardenwei. Paarden zijn niet altijd even slim; ze eten van die taxus en gaan dood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM73
Minder geld voor je zonnestroom zonder salderingsregeling, hoe erg is dat?
De Tweede Kamer stemt vanavond waarschijnlijk in met een plan om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Hoe erg is dat? -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Eigen tuin eerst
De stampers van deze bloem zijn kostbaarder dan goud
Sommige krokussen bloeien in de lente, andere in het najaar. De allerleukste herfstkrokus is de Crocus sativus, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Hij legt uit waarom. -
Eigen tuin eerst
Waarom een gazon er niet altijd perfect uit hoeft te zien
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Hij heeft een nieuw Duits woord geleerd en doet onze overheid gratis en voor niks een ideetje aan de hand. -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Na twaalf gewone huizen is Jacky ein-de-lijk thuis in haar woonark: ‘Ik ga hier niet meer weg!’
Jacky van der Vleuten (55) was het niet van plan, maar betrok een aantal jaar geleden een woonark aan het Paardenwater in Gorinchem. Haar dertiende woonstek - hier gaat zij niet meer weg.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUM
Hoe kom je in gesprek met nieuwe buren? Sjoerd leert zijn buren kennen via billboards
Hoe vind je je weg in een nieuwe wijk? Sjoerd Joosen bedacht een billboardproject voor ‘zijn’ Prinsenland. Het mes snijdt aan twee kanten: hij leerde bijzondere buurtbewoners kennen en zij worden op hun beurt publiekelijk in het zonnetje gezet.