Volledig scherm
Stefano Gabbana en Domenico Dolce na een show van hun wintercollectie in februari dit jaar. © afp

Boete van 343,4 miljoen voor Dolce & Gabbana na fraude

De Italiaanse Fiscale Commissie heeft het bekende Italiaanse modeduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana (Dolce & Gabbana) een boete opgelegd van 343,4 miljoen euro wegens het ontduiken van belasting.

De boete volgt op de beschuldiging dat het modeduo 420 miljoen euro aan belastingen heeft ontdoken toen ze in 2004 hun twee merken, Dolce & Gabbana en D&G, verkochten aan hun in Luxemburg gevestigde bedrijf Gado Srl.

De 'Guarda di Finanza', een Italiaanse politiemacht die valt onder het gezag van de minister van Financiën, heeft het paar ervan beschuldigd Gado op te hebben gericht om de hoge vennootschapsbelasting in Italië te ontwijken. 

Gebrek aan bewijs
In april 2011 werden Dolce en Gabbana nog door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De Italiaanse Hoge Raad besliste echter in november vorig jaar dat de ontwerpers alsnog voor het gerecht moesten verschijnen.

Dolce en Gabbana ontkennen de aantijgingen. 'Beschuldigd worden van iets dat niet waar is, is geen mooie zaak', liet Gabbana op Twitter weten. 'Ik ben geïnteresseerd in het maken van kleding en dat is het. Ze kunnen doen en zeggen wat ze willen.'