Bouwsector vraagt miljardensteun voor 90.000 nieuwe huizen per jaar
Miljarden euro's belastingvoordeel, een Nationaal Garantiefonds en investeringen in het bouwrijp maken van grond voor nieuwe huizen. Een hele lijst van dit soort voorstellen wordt vandaag aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer. De bouwsector en belangenverenigingen vragen steun om de naderende economische crisis deels te bezweren en een inhaalslag te maken om het immense woningtekort terug te dringen.
Delen per e-mail
Gemeenten, belangenverenigingen voor huiseigenaren en huurders en een groot aantal andere organisaties in de woningbouw bepleiten bij de Tweede Kamer en het kabinet om miljarden euro’s overheidsgeld vrij te maken om in de bouw van betaalbare en duurzame huizen te investeren. Tijdens de vorige crisis werd de woningbouw hard getroffen. Bouwvakkers, ambtenaren, architecten en ingenieurs verloren hun baan en het aantal nieuwbouwhuizen zakte naar een diepterecord. Huizenprijzen stijgen daardoor rap, waardoor wonen zeker voor de jongere generaties duurder is geworden en er lange wachtlijsten voor huurhuizen zijn ontstaan.
90.000 huizen
De woningbouwalliantie bestaat uit:
G40, Vereniging van Grondbedrijven (VVG), Aannemersfederatie Nederland Bouw en INFRA (AFNL), Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), Vereniging Eigen Huis (VEH), Woonbond, Bouwend Nederland, Aedes, Vernieuwde Stad, Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), NLIngenieurs, Techniek Nederland, Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB), Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN), Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB-Bouw) en Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM).
Volgens de zogenoemde ‘woningbouwalliantie’ is het noodzakelijk om tot 2030 minstens 90.000 nieuwe huizen per jaar te bouwen om het enorme tekort van meer dan 330.000 woningen in te lopen. Dat is een hogere ambitie dan de minister nu heeft (75.000 huizen per jaar).
De verenigingen benadrukken dat het niet alleen om méér huizen gaat, maar dat de nieuwe woningen en woonwijken ook een ‘toonbeeld van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid’ moeten worden: energieneutraal, voorbereid op een ander klimaat en aangesloten op het openbaar vervoer en goede fietsroutes. Ook moeten de wijken een groen karakter hebben en minstens de helft van alle nieuwe woningen moeten te betalen zijn voor de lage en middeninkomens.
Economische crisis
Het Centraal Planbureau bracht dinsdag nieuwe cijfers naar buiten waaruit blijkt dat Nederland een nieuwe crisis te wachten staat, waarin veel mensen hun baan verliezen en de inkomens onder druk komen te staan. Het zou daarom nodig zijn om tegen de conjunctuur van de economie in te investeren, zodat het woningtekort niet verder oploopt. De kosten van het investeringspakket worden volgens de alliantie ruimschoots gecompenseerd door besparingen op uitkeringen, grondopbrengsten en hogere belastinginkomsten.
De plannen waar minister Kajsa Ollongren van Wonen op zal moeten reageren:
- Het Rijk mee laten investeren in het kopen van grond en in het ontwikkelen en bouwrijp maken daarvan. Investeringen na een periode van tien tot vijftien jaar weer terugvloeien in de staatskas.
- De eenmalige woningbouwimpuls à 1 miljard euro structureel vrijmaken. zodat gemeenten gelden beschikbaar houden voor het uitkopen en saneren van oude bedrijventerreinen, voor de aanleg van extra infrastructuur en voor andere voorzieningen die niet uit de opbrengsten van de woningen betaald kunnen worden
- Een maatregelenpakket voorbereiden als de vraag naar woningen afneemt. Mogelijke maatregelen zijn het ruimer beschikbaar stellen van startersleningen, het tijdelijk verhogen van de NHG-grens, het tijdelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting en het verruimen van de tijdelijke aftrekbaarheid van dubbele hypotheeklasten.
- De omstreden verhuurdersheffing die verhuurders van sociale huurhuizen jaarlijks betalen (inmiddels 1,7 miljard per jaar) verminderen en dat geld te gebruiken voor de bouw van extra sociale huurwoningen.
- Een Nationaal Garantiefonds introduceren, wat een koopgarantie afgeeft voor onverkochte woningen in nieuwbouwprojecten, zodat de bouw van de projecten toch kan starten.
- Financiële steun voor gemeenten zodat ze meer ambtenaren kunnen aantrekken die woningbouwprojecten tot uitvoering brengen.
- Nieuwe woonwijken en gebieden toekomstbestendig maken door slimme, duurzame gebiedsontwikkeling met ruimtelijke kwaliteit en innovatie in de woningbouw.
De woningbouwalliantie zegt dat ze zelf ook veel te bieden heeft en dat graag zo spoedig mogelijk met het kabinet en de politieke partijen aan tafel wil voor een ‘constructief overleg’ met als doel een langjarig overheidsprogramma om een bouw- en wooncrisis te bezweren.
Ben je op zoek naar advies of inspiratie over wonen? Bekijk dan eens onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo geef je de paastak een tweede leven
Nu Pasen voorbij is, verdwijnen de paastakken bij veel mensen in de groencontainer. Dat is vaak helemaal niet nodig. De takken een tweede leven geven kan ook, door ze te planten of te verwerken in een takkenril of bladhoop. -
PREMIUM
Zo voed je je kind financieel op: 'Het helpt om een zakgeldcontract op te stellen’
Praten over geld, het blijft ongemakkelijk. Zelfs met onze eigen kinderen. Ouders zitten dus vaak met vragen over zakgeld: wanneer ermee te beginnen, wanneer geef je ‘opslag’, wat kun je doen als je een samengesteld gezin hebt, en mogen grootouders ook een centje geven? Ouders hebben de meest uiteenlopende vragen, die we voorleggen aan zakgeldexpert Annelou Van Noort. ,,Het is belangrijk dat je luistert naar je buikgevoel.” -
Koken & Weten
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder? -
PREMIUM
Klaar met je kamerplant? Breng 'm naar Marjo! (of adopteer een afgedankt exemplaar)
Marjo Bruijsten (36) is een plantenasiel begonnen voor afgedankte kamerplanten. De Woerdense lapt de plant weer op en maakt een ander er blij mee. Inmiddels staan en hangen er meer dan zeventig planten in haar woonkamer. En ze hebben allemaal een naam. -
Recordaantal overstappers energie: dit zijn de populaire aanbieders
Ruim 1,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens is tussen april 2019 en april 2020 overgestapt van energiemaatschappij. Dat is een nieuw record, concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Switchen is populairder geworden dankzij online prijsvergelijkers.
-
PREMIUMreageer1
Hoelang moet een sociale woning sociaal blijven nu projectontwikkelaars meer vingers in de pap krijgen?
Hoe hou je genoeg sociale woningen als je ze laat bouwen door projectontwikkelaars die ze na 15 jaar mogen verkopen? In Zoetermeer lijkt het er op dat in een nieuwbouwwijk niet één corporatiewoning komt. -
Thuiswerkers bespied met gluurapparatuur: ‘Je zou je mensen ook gewoon kunnen vertrouwen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: gluurapparatuur. -
Woningmarkt blijft doordraaien, vooral dure huizen in trek
Ondanks economische aardverschuivingen als gevolg van het coronavirus is de woningmarkt nog altijd stabiel oververhit. In de maand mei werden wekelijks 4000 huizen te koop gezet, vóór half maart waren dat er 3000. De laatste week werden er 3700 huizen verkocht, een record dit jaar.