Volledig scherm

Cadeaus: De top 10 van zijn én haar miskopen

Met de feestdagen in aantocht, steken ook de 'wat moet ik nu weer kopen?'-zorgen de kop op. Het wordt wel eens vaker gezegd dat mannen geen helden zijn in de cadeaujacht, maar recent onderzoek bij 2.000 stellen wijst uit dat vrouwen eigenlijk net zo vaak de plank misslaan als mannen.

Slecht nieuws voor dames die keer op keer het foute geschenkje krijgen van hun partner: Het onderzoek wijst uit dat hoe hard ze het ook proberen, ze misschien nooit een cadeauheld zullen zijn.

'Geschenken kopen voor een vrouw is overduidelijk een mijnenveld en mannen hebben eigenlijk maar bitter weinig kans om het echt goed te doen. Zelfs de meest attente cadeautjes worden altijd met de nodige voorzichtigheid ontvangen door dames, die overal verborgen boodschappen in zoeken.

Het ziet er naar uit dat mannen alles links moeten laten liggen van lingerie, huis- en keukenspullen, verzorgingsproducten en sportgerelateerde artikelen. Dan blijft er niet zo heel veel over', verklaart John Starr, die het onderzoek liet uitvoeren naar aanleiding van 'gift card & voucher week'.

Hemelsnaam
Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen gaf toe dat ze bij het openen van een geschenkje van hun partner al meermaals dachten 'What was he thinking?'. Voor een op de zes heeft een dergelijke miskoop zelfs al tot een stevige ruzie geleid. Bij een op 20 stellen was het gevolg zelfs nog extremer: ze gingen uit elkaar.

Bijna de helft van de deelnemende vrouwen denkt te weten waarom mannen zo slecht zijn in het jagen op het juiste geschenk: hun afkeer voor het shoppen. Een derde denkt dan weer dat mannen zich schamen in vrouwenwinkels. Gelukkig denkt 80 procent dat mannen ontzettend oprechte pogingen ondernemen, maar dat ze er toch steeds weer in slagen mis te kleunen.

Ook vrouwen blijven niet gespaard van de miskopen. 21 procent van de ondervraagde heren gaf aan dat hij keer op keer het verkeerde geschenk krijgt. Grootste klachten zijn kleren die ze zelf nooit zouden kopen, een extra paar schoenen die ze echt niet nodig hebben of goedkopere varianten van geliefde gadgets.

Dé lijst
Daarom stelt ruim 40 procent gewoon een praktisch lijstje op met keuzemogelijkheden die nooit verkeerd kunnen zijn. Daarnaast verklaart Starr dat het kopen van cadeaubonnen voor mannen (en vrouwen) de perfecte oplossing is: 'De partner kan zelf gaan shoppen zodat hij (of zij) zich niet op wildvreemd territorium moet wagen met als potentiële uitkomst het verkeerde geschenk', blijkt uit het onderzoek.

Tot slot volgt nog de lijst van de grootste miskopen door mannen en vrouwen, met bijhorende redenen (waar we het voor alle duidelijkheid niet altijd mee eens zijn!) Dames die graag kokerellen of sporten kunnen toch perfect gelukkig zijn met een nieuwe mixer of een hippe sportbroek?

De top 10 van mislukte geschenken
GEKOCHT DOOR MANNEN GEKOCHT DOOR VROUWEN
Ondergoed: verkeerde maat of kleur / te sexy Kleren: gehaat als geschenk
Verzorgingsproducten: verkeerd merk Goedkope gadgets: niet de beste op de markt
Parfum: onaangenaam geurtje Manbag: horror
Keukenspullen: een belediging? Schoenen (Hij heeft maar 1 paar nodig?)
Goedkope juwelen Juwelen: ook horror
Chocolaatjes: vekeerde smaken Chocolade (Dat lijkt een cadeau voor jezelf)
Schoenen: verkeerde maat Etentje (Ook stiekem voor jezelf?)
Stofzuiger: alweer een belediging? Aftershave (Wat is er mis met die van hem?)
Bloemen zonder de favoriete Ingekaderde foto: te sentimenteel
Sportkledij/dvd’s: nog een belediging? Knuffelbeer: een stamp tegen zijn mannelijkheid