Clemens (79) doucht twee keer per week: ‘Ach, als klein jochie zat ik in zo'n teiltje in de keuken’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Clemens van de Kamp (79) uit Roosendaal.
Hoe woon je?
,,Ik woon in een twee-onder-een-kapwoning in Roosendaal. Ik woon er samen met mijn vrouw en we zijn de eerste bewoners van deze woning die in 1997 is gebouwd. Alles is gelijkvloers en we wonen in een fijne buurt. Het is een rustig wijkje zonder doorgaand verkeer.
Het huis is geïsoleerd volgens de normen uit 1997. Zo zijn de vloer, de muren en het dak geïsoleerd. Boven de twee slaapkamers hebben we een plat dak en boven het woongedeelte een schuin dak. Sinds 2011 hebben we acht zonnepanelen en sinds 2019 nog eens acht erbij. Waarom? We wilden met de tijd mee: het is beter voor het milieu en we zouden goedkoper uit zijn. Sommige mensen zeiden: ‘zonde van je geld, je verdient er niets mee’. Nee, maar op de bank ook niet. En nu zie ik dat heel veel mensen ineens zonnepanelen willen en ze heel lang moeten wachten.
Onze droger gebruiken we zelden. Misschien vijf keer per jaar. Verder hangen we de was op in de tuin of op een rekje
Ik heb ook een split-airco in onze woonkamer van 52 vierkante meter. Misschien overbodig, maar ik kon ‘m goedkoop krijgen. Destijds stond ik er helemaal niet bij stil dat deze airco ook konden verwarmen. Nu wel, daardoor heb ik amper nog gasverbruik.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Mijn vaste contract bij Greenchoice is net afgelopen, nu heb ik een variabel contract. Maar ik betaal nog steeds niets. Mijn termijnbedrag is 0 euro per maand. Vorig jaar was dat iets meer, maar door faillissementen van energiemaatschappijen heb ik het op 0 euro gezet. Ik dacht: anders ben ik mijn geld straks kwijt. En nu krijg ik nog steeds ongeveer 200 euro netto terug. We verbruiken 2421 kWh aan stroom op jaarbasis en wekken 3553 kWh op. Ons gasverbruik ligt nu op 167 kuub.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,We zijn scherper gaan opletten. Zo zetten we een keteltje op onze inductieplaat als we warm water nodig hebben om bijvoorbeeld iets schoon te maken. Ook ben ik erachter gekomen dat onze cv-ketel een eco-stand heeft. Daar stond-ie niet op. We zijn dan wel de hele dag thuis, maar de ketel gebruiken we eigenlijk alleen om te kunnen douchen. Ik douche zelf twee keer per week. Weinig? Dat komt vanuit vroeger. Toen heb ik als klein jochie zelfs nog in zo’n klein teiltje in de keuken gezeten. Mijn vrouw doucht wel vaker.”
,,In mijn jeugdjaren sliep ik ook op zolder. Daar kwam de sneeuw nog net niet door de pannen heen. Ik ben geen koukleum. En voor een paar tientjes heb je bij de Lidl een elektrische deken die je twee uurtjes kunt aanzetten als je naar bed gaat. Dat verbruikt niet zo veel.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
,,We halen ook warmte uit de zon. We hebben een grote raampartij waar de zon door komt. In de avond en nacht doen we de rolluiken en screens dicht om de warmte binnen te houden.”
,,Sinds kort zijn we ook aan het oefenen om tijdens de zonuren de wasmachine aan te zetten. Voor als straks de salderingsregeling eraf gaat. Onze droger gebruiken we zelden. Misschien vijf keer per jaar. Verder hangen we de was op in de tuin of op een rekje. Ook zet ik nu de televisie helemaal uit, in plaats van op stand-by. Dat zijn allemaal van die kleine dingen, die samen toch wel een verschil kunnen maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn19
Woningnood is een probleem van iedereen
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de woningnood. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM19
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
De Sax wordt de op een na hoogste woontoren van het land, met een opvallende gouden ‘balk’
Met een hoogte van 182 meter wordt De Sax - na de Rotterdamse Zalmhaventoren - de tweede hoogste woontoren van Rotterdam én van het land. Het ontwerp is behoorlijk aangepast, maar volgens de architect is ‘het grote gebaar’ op de Wilhelminapier nog steeds hetzelfde. -
PREMIUM
Prijsplafond energie kost ‘vastecontracters’ geld
Het prijsplafond voor energie is gunstig voor huishoudens met een variabel contract, maar ongunstig voor mensen met vaste energiecontracten. Zij gaan vanaf 1 januari juist tientjes per maand meer betalen.
-
PREMIUM25
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
-
-
PREMIUMmet tips
‘Elektricien’ rekent voor halfuurtje werk ruim 3000 euro: ‘Niet veel later was telefoonnummer uit de lucht’
Vermoedelijk gebeurt het veel vaker dan we denken, zegt ook de politie. Mensen die bij een probleem met elektra, verwarming of water googelen naar hulp en zonder dat ze het weten uitkomen bij malafide bedrijven. Het overkwam Frank (66) en Lotte (77) uit Nieuwegein ook. -
Is een elektrische kachel echt zo'n stroomvreter?
Een elektrische kachel als bijverwarming tijdens deze koude dagen? Lekker warm natuurlijk, maar erg goed voor je energierekening zijn deze apparaten niet. ,,Ze slurpen energie.”