Corporaties zetten 10.000 flexwoningen met belastingkorting neer
Woningcorporaties moeten de bouwproductie opschroeven voor de totstandkoming van 25.000 huizen per jaar, twee keer zoveel als nu. Ze krijgen ruimte om ook voor de middeninkomens te bouwen (tussen de 737 en 1000 euro huur) en moeten in twee jaar tijd 10.000 flexwoningen neerzetten, die vrijgesteld zijn van de omstreden verhuurdersheffing.
Delen per e-mail
Die afspraken heeft minister Kajsa Ollongren gisteren gemaakt met de koepel voor woningcorporaties Aedes en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De achterbannen van die verenigingen moeten nog wel instemmen.
Een gezamenlijke taskforce gaat aan de slag om de bouw van de zogenoemde flexwoningen aan te jagen. In de komende twee jaar moeten er 10.000 worden neergezet. Dan hoeft daarover geen verhuurdersheffing te worden betaald, een belasting die alleen voor sociale huurwoningen geldt. Een flexwoning is een huis met een tijdelijke woonbestemming, een zelfstandige woonruimte die meestal grotendeels in de fabriek is geproduceerd (prefab). De flexwoningen zijn bedoeld voor spoedzoekers zoals internationale studenten, mantelzorgers en mensen die op straat staan na een scheiding.
Koopwoningen
Ook is afgesproken de bouw van middenhuur- en goedkope koopwoningen door corporaties te stimuleren. Daarmee wordt een belangrijke regel (markttoets) van de laatste jaren tijdelijk losgelaten. Tot nu toe moesten corporaties zich uitsluitend richten op bouw en beheer van sociale huurwoningen, die een maximale huurprijs van 737 euro kennen.
,,De steun is meer dan welkom, want woningcorporaties komen nogal wat belemmeringen tegen bij het plannen en realiseren van nieuwbouw”, zegt Aedes-directeur Martin van Rijn in een persbericht. ,,Sowieso is het moeilijk locaties te vinden. En procedures zijn ingewikkeld en duren lang. Het is goed om samen naar de plan- en voorbereidingsfase te kijken, daarom starten we daarvoor een taskforce.”
De afspraken moeten erin resulteren dat er vanaf 2022 in totaal 25.000 woningen per jaar worden gebouwd, bijna een verdubbeling van de bouwproductie nu.
Tussenstap
Van Rijn ziet de afspraken als een tussenstap, want de financiën voor corporaties blijven op de lange termijn volgens hem onhoudbaar. Er zijn corporaties die vier maanden aan huur direct moeten overmaken als belasting aan de staat (verhuurdersheffing). Hij wil dan ook dat de verhuurdersheffing wordt afgeschaft. ,,De opdracht voor een structurele oplossing blijft liggen voor het volgende kabinet. Anders kunnen wij niet blijven zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen, verduurzaming of voor leefbare wijken. Dat besef is gelukkig goed doorgedrongen."
De afspraken hebben slechts zijdelings te maken met de aankondiging van dezelfde minister vorige week om 290 miljoen euro extra te investeren in de bouw van 51.000 nieuwe huizen. Dat geld is specifiek bedoelt voor het bouwrijp maken van de grond, zodat 27 projecten (koop- en huurhuizen) met grote spoed kunnen beginnen. De maatregelen worden genomen om het woningtekort in Nederland in te lopen. Er zijn 331.000 huizen te weinig, waardoor veel mensen moeilijk aan een huis kunnen komen en de prijzen van koop en huur gigantisch zijn gestegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMMade in 010
Ondanks de lockdown verovert deze raamdecoratiespecialist Nederland én België
Negen jaar geleden begon Benny Meeusen (34) zijn eigen bedrijfje, Inhuis Plaza. Dat is een webshop gespecialiseerd in raamdecoratie, zoals rolgordijnen, rolluiken en buitenzonwering. Tegenwoordig heeft hij daar vijftig werknemers en vier showrooms bij, waarvan de eerste in Barendrecht werd neergezet. -
Roep om meer hout in woningbouw zwelt aan
Meer nieuwbouwhuizen zouden uit hout moeten bestaan. Die oproep van meer dan tweehonderd bouwbedrijven, architecten en ingenieursbureaus vindt weerklank bij de opstellers van de Actieagenda Wonen, die deze week met een plan kwamen om 1 miljoen huizen te bouwen tot 2030. Houtbouw zou de productie kunnen versnellen. -
Nederlanders zien woningnood momenteel als grootste probleem na corona
Bijna alle Nederlanders (97 procent) vinden dat er problemen zijn op de woningmarkt. Het wordt zelfs gezien als het grootste vraagstuk van deze tijd, ná de bestrijding van de coronacrisis. De klimaatproblemen staan op nummer drie, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Socialistische Partij. -
video
Kabinet trekt 290 miljoen euro uit voor extra nieuwbouwhuizen
Minister Kajsa Ollongren (Wonen) deelt 290 miljoen euro uit aan gemeenten om met grote spoed 51.000 nieuwe huizen te bouwen. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Harderwijk tot Helmond.
-
PREMIUM
Altijd al in een burgemeesterswoning willen wonen? Dit is je kans (maar is wel duur)
Wekelijks beschrijven we een huis in het Groene Hart dat te koop staat. Vandaag het huis van Arnold Koomen en Simone Geboers in Linschoten. Vraagprijs: 950.000 euro. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.