D66 vreest voor minder gasloze nieuwbouw dankzij sluiproute
Is het wenselijk dat woningcorporatie Talis in Nijmegen bij een nieuwbouwproject nog niet gasloos bouwt? Daarover heeft het Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) vragen gesteld aan de minister van binnenlandse zaken.
Ze is bang dat er een achterstand ontstaat in het aardgasvrij maken van woningen nu er nog huizen kunnen worden gebouwd met een gasaansluiting. In 2050 moeten immers alle huizen in Nederland van het gas af zijn.
Talis wil de nieuwbouw in de wijk Jerusalem nu nog niet gasloos maken, omdat nog niet bekend is hoe de omringende wijk Heseveld in de toekomst verwarmd wordt. De keuze tussen een warmtenet of warmtepompen is nog niet gemaakt. Daarom worden de huizen zo gebouwd dat ze later makkelijk op een van beide gasloze systemen kunnen overschakelen.
Tot die tijd blijven ze via aardgas verwarmd. Wel worden ze zeer energiezuinig, label A+. Nu al kiezen voor warmtepompen, zou volgens Talis bovendien 1,8 miljoen euro extra kosten. Dan worden de woningen te duur voor sociale huur, stelt de verhuurder. Meer corporaties kampen met hetzelfde dilemma, zeker omdat ze door een steeds duurder wordende verhuurderheffing financieel in de vernauwing komen.
Bouwbesluit
Maar gasloze nieuwbouw is nu al wettelijk verplicht. Talis kan dit omzeilen dankzij een bepaling uit het Bouwbesluit. Wanneer de bestaande fundering blijft staan om de vervangende nieuwbouw op te plaatsen, geldt het project formeel als renovatie en dan mag de gasleiding blijven liggen. Dat komt Talis goed uit: volgens de woningcorporatie is de huidige fundering van de 220 woningen in de Jerusalembuurt nog prima. Hergebruik levert tijdens de sloop en nieuwbouw veel tijdwinst op, het is goedkoper én beter voor het milieu.
Die redenering leidde onlangs tot commotie in de gemeenteraad. De Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens gaf aan het niet eens te zijn met de keuze van Talis, maar ze ziet geen mogelijkheden om een gasloos Jerusalem af te dwingen.
Sluiproute
Die discussie kwam via de media ook bij het D66-Kamerlid in Den Haag terecht. Van Eijs stelde daarop vragen aan de minister. Daarin is ze vooral kritisch op de ‘sluiproute’ via het Bouwbesluit en ze wil weten of het wel wenselijk is dat Talis en anderen daarvan gebruik maken.
,,Ik snap de overwegingen van Talis ook wel. Het is afhankelijk van de lokale situatie en dat ze de woningen aardgasvrij-ready maken, is al heel mooi”, zegt ze in een toelichting. ,,Maar ik hoop niet dat dit in heel Nederland een excuus wordt om woningen niet aardgasvrij te hoeven bouwen. Dat anderen de mogelijkheid benutten om te zeggen: ‘Ik bouw een niet zo zuinige woning terug, want het is maar een renovatie’.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe huizen soms toch nog aangesloten op aardgas
Bij nieuwbouwprojecten worden huizen nog geregeld aangesloten op het gas. Een landelijke richtlijn om enkel nog gasloos te bouwen, is door 39 gemeenten aan de kant geschoven omdat alternatieve energiebronnen ontbraken of te duur waren. Zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUM
Gasloos huurhuis in Alphen nog met een lampje te zoeken: ‘Is heel erg duur’
In een bestaand huis wonen en je stulpje door de huurbaas gasloos laten maken? Dat is voor lang niet iedere huurder in Alphen weggelegd. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Linda en Kerstin wonen op 34 vierkante meter mét kleindochter in achtertuin
Ze wonen en werken op 34 vierkante meter met hun twee honden en twee katten. Meer ruimte hebben Linda de Waard en Kerstin Thederan niet nodig. Hoewel de Dordtse wijk Crabbehof niet dé droomlocatie is voor hun tiny house, hebben ze een prachtige plek voor zichzelf en hun kleindochter gecreëerd. ,,Als de perfecte plek vrijkomt, kunnen we gewoon ons huis oppakken en verhuizen.”
-
Schoonmaaktip van de week
Vogelpoep op parasol en vetvlek op tuinkussens: zo maak je je tuinmeubilair weer fris
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een groezelige parasol en tuinkussens. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUM24
In dit appartementencomplex kan geen enkel raam open: ‘Bij brand zitten we als ratten in de val’
Wonen in een huis waar geen enkel raam open kan. Het is een beangstigende gedachte in het geval dat er brand uitbreekt. Een nachtmerrie kwam dan ook uit voor de bewoners van een appartementencomplex in Maarssenbroek. Hen overkwam het vorige week en de schrik zit er nog flink in.