Volledig scherm
De in Italië woonachtige Danielle Conjarts weet even niet meer hoe het verder moet. © Privéfoto

Danielle raakte alles kwijt na brute mishandeling dochter

Hun leven iets draaglijker maken. Dat is het enige wat acht Nederlandse vriendinnen voor de in Italië woonachtige Danielle Conjarts en haar dochter willen. De Maastrichtse moeder heeft geen geld, werk of woonplek. En dat terwijl ze er zo graag voor haar dochter Chiara Insidioso (21) wil zijn. Het meisje werd twee jaar geleden zo zwaar mishandeld door haar vijftien jaar oudere vriend, dat ze een ernstige hersenbeschadiging opliep en gespecialiseerde zorg nodig heeft.

Quote

Chiara (21) had een licht verstande­lij­ke beperking waar de man die zogenaamd van haar hield flink misbruik van maakte

Andriani Kraan
Volledig scherm
Chiara werd ernstig toegetakeld door haar vijftien jaar oudere vriend, raakte in coma en liep zwaar hersenletsel op. © Privéfoto

Het verhaal op zich is al triest genoeg, begint vriendin Andriani Kraan (die in Milaan woont) haar oproep om Danielle en Chiara te helpen. Twee jaar geleden trapte een 'loverboy-achtige vriend' het destijds vrolijke meisje van 19 jaar meerdere keren tegen haar hoofd. Ze lag bijna een jaar in coma en kwam er met een flinke hersenbeschadiging uit.

Chiara heeft daardoor de mentale capaciteiten van een baby en is volledig afhankelijk van haar familie en gespecialiseerde zorg. Na een lange revalidatie kan ze weer lachen, maar praten lukt niet. ,,Ze was dol op dieren en voetbal, ze had haar hele leven nog voor zich", schrijft Kraan. ,,Maar ze had een licht verstandelijke beperking waar de man, die zogenaamd van haar hield, flink misbruik van maakte."

Onverteerbaar
De 35-jarige dader kreeg onlangs strafvermindering (omdat hij zelf de ambulance belde en toegaf dat hij onder invloed van drugs was) waardoor hij voor acht jaar de cel in gaat, maar daar schiet het gezin niks mee op. ,,Geen tbs, geen smartengeld. Dit is onverteerbaar en onbegrijpelijk voor Danielle", weet Kraan.

Moeder Danielle (45) vertelt aan Italiaanse media haar verhaal, inclusief een roep om hulp. ,,Vóór die verdomde dag dat het mis ging, lachte mijn dochter altijd. Ze was misschien een beetje naïef, maar die man heeft allebei onze levens vernietigd."

De Maastrichtse, die 22 jaar geleden voor de liefde naar Italië verhuisde: ,,Ik zit vaak naast Chiara en vertel verhalen over toen ze klein was. Ik vraag haar dan of ze zich dat herinnert. Soms zegt ze ja, soms steekt ze haar duim omhoog, soms knippert ze."

Aan het AD vertelt Danielle: ,,Het gaat wel, met ups en downs." Vriendin Ursula Wagenaar neemt het van haar over, omdat de moeder er flink doorheen zit. ,,Tot nu toe is er geen instantie die zich wat aantrekt van Danielle. Niet in Italië, maar ook de Nederlandse Ambassade hier heeft haar te kennen gegeven dat ze niets voor haar kunnen doen. De Italiaanse staat helpt alleen de vader, Danielle moet het zelf uitzoeken omdat ze nooit getrouwd zijn geweest. En naar Nederland terugkeren is niet mogelijk, want ze krijg geen toestemming om Chiara mee te nemen. Het blijft toch je kind."

Gedwongen
Danielle is door alle toestanden haar huis en haar baan kwijtgeraakt, waardoor ze gedwongen bij vrienden in huis woont. ,,Dat is echter op bijna drie uur reizen met het openbaar vervoer van de kliniek waar haar dochter is opgenomen. Ze vertrekt om 5.00 uur 's ochtends om Chiara om 8.00 uur ontbijt te geven, het personeel doet dat niet. Ze blijft tot een uur of zes 's avonds en gaat dan naar huis om te slapen. De volgende ochtend staat ze weer om 5.00 uur op. Deze reis maakt ze dag in, dag uit. Uit liefde voor haar dochter", zegt Wagenaar.

Danielle leeft van een uitkering van 300 euro per maand en is dringend op zoek naar een parttime baan en woonruimte in Rome. Om dat voor elkaar te krijgen hebben haar vriendinnen een crowdfundingspagina en facebookpagina opgezet.

Wagenaar: ,,Ons doel is zoveel mogelijk op te halen, maar nog meer streven wij naar het vinden van een woonruimte voor Danielle in de buurt van Chiara. En eventueel een part-time job, of een andere bron van inkomsten. Het vervoer naar de kliniek alleen al kost honderden euro's. Wij willen Danielle persoonlijk helpen, waarmee dan indirect ook Chiara geholpen wordt. Zo kunnen ze samen zijn."

Volledig scherm
Acht vriendinnen van Daniëlle hebben een crowdfunding opgezet om haar en dochter Chiara (21) te helpen. © GoGetFunding.com/Friends-of-Danielle