Volledig scherm
© AD

De 37 stranden van Curaçao in kaart

Waarvoor ga je naar een tropisch eiland? Voor het strand natuurlijk. Laat Curaçao maar liefst 37 stranden hebben. AD heeft ze in kaart gebracht. Er is voor ieder wat wils.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Poederwit zand (gele logo's)

Cas Abou
Een onverharde weg vol scherpe stenen - met navenant risico op lekke banden - leidt naar een spectaculair einddoel. Met letterlijk oogverblindend wit poederzand, een zonnebril is een vereiste - en een azuurblauwe zee. Deze natuurlijke baai is zo mooi dat hij ooit het decor was voor de Nederlandse soapserie Bon Bini Beach, dat 'welkom' betekent in het Papiaments. Snorkelen kan goed onder de rotsen aan de linkerkant van de baai, waar koraal en vissen kleurrijk en talrijk zijn. Betaald

Klein Curaçao
Dikke kans dat dolfijnen een stuk meezwemmen tijdens de twee uur durende vaartocht naar dit onbewoonde eiland. Goed bereikbaar met een georganiseerde trip inclusief strandlunch, uurtje zonnen, snorkelen en tijd voor een wandeling over gedroogd koraal naar de schilderachtige, vervallen vuurtoren en een spannend scheepswrak.

Grote Knip
Laat de stenen trap die naar het strand leidt voor wat-ie is en geniet hier tijdens een rondje Westpunt van het fenomenale uitzicht. Denk: hagelwit zand, dobberende mensen in felblauw water, omgeven door meters- hoge rotsen.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Kinderparadijs (bruine logo's)

Blauwbaai

De ultieme gezinsplek met kalme zee, palm-bomen, een vriendelijke serveerster en ravottende leguanen. En last but not least: een gediplomeerde kinder-oppas die voor enkele euro's per uur kinderen vermaakt, terwijl papa en mama de onderwaterwereld of naastgelegen golfbaan - inclusief flamingo's - verkennen of een tukje doen op een van de comfortabele strandbedden. Betaald

Jan Thiel
Dit strand biedt voor elk wat wils. Met een handdoek op het zand liggen is toegestaan, maar een wit Balinees bed inclusief water en bediening huren (à 15 euro per dag) kan ook. Er zijn restaurants, bars met 's avonds live muziek, een zwembad, duikschool, bikiniwinkeltje, massage en watersportverhuur. Betaald

Pirates Bay
Lunchen op het strand terwijl de kinderen met emmer en schep in de weer zijn. Het kan slechter. Betaald

Cabana Beach
Langs het hele strand ondiep water zonder stroming: dat zorgt voor veel speelplezier. Er zijn ook diverse eetgelegenheden en winkels. Betaald

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Wereld onder water (donkergroene logo's)

Porto Marie
Als aan het einde van de dag de zon milder schijnt en een pelikaan over het water scheert, lijkt de tijd stil te staan. Dit lange, spierwitte strand, gelegen op een voormalige plantage, heeft een café, leguanenfamilies en kraakhelder water. In het water zwemmen grote scholen koffervisjes, roggen en trompetvissen. Geluks- vogels spotten roggen of barracuda's. Bijzonder van deze duikplek (Curaçao telt er 65!) zijn de twee koraalriffen vlak achter elkaar. Betaald

Playa Kalki
Dit door kalkstenen omringde strand ligt op het verste puntje van het eiland. Duikers spotten hier soms een walvis.

Director's Bay
De steile koraalwand, papegaaivissen en inktvissen maken deze plek - vernoemd naar de Shell-directeuren die hier vertoefden - een duikersparadijs.

Boka Sami
Het dorpje Sint Michiel ademt vis. Vissersbootjes voeren af en aan, de pier is goed voor hengelaars en de restaurants hebben vis op het menu staan. Duikers komen ook voor de vis, het rif en de groene zeeslangen.

Playa Jeremi
Het koraalrif begint net buiten de pittoreske baai. Ga voor een georganiseerde duiktrip, want er zijn geen faciliteiten. Prachtige zonsondergang.

Volledig scherm
© AD
Mambo
Volledig scherm
Mambo © AD

Dansen op het strand (oranje logo's)

Wet & Wild
Wie op zoek is naar een feestje, is hier aan het juiste adres. Het zondagse happy hour (vanaf 18 uur) biedt een broeiende mix aan toeristen, stagiaires, locals en mariniers. Betaald

Mambo
Een big mama masseert haar grijze man aan de zwembadrand. Het voelt als Ibiza, maar dan wel met veel beton. Hier zijn 's avonds happy hours, poolparty's en optredens (onder anderen Guus Meeuwis en Xander de Buisonjé). Aanrader is een film kijken vanaf een strandbed onder de palmbomen, elke dinsdagavond. Met een biertje van de bar onder handbereik. Betaald

Kokomo Beach
Groots in vollemaansfeesten voor jongeren. Iets oudere gasten kunnen fijn aan de polonaise tijdens zondagse happy hours.

Hemingway Beachclub
Van oudsher een fijne strandbar met stevige cocktails. Op woensdag, vrijdag en zondag happy hour en het hele weekend door live muziek: reggae op vrijdag en zaterdag en op zondag salsa. Psst: overdag is het strand hier heerlijk rustig.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Tussen de locals (rode logo's)

Daaibooi
Een geliefde plek voor toeristen en locals. Inhammen met cactussen, azuurblauw water, schaduw en bewaking. In het weekend roken de meegebrachte barbecues van lokale families, terwijl de hartelijke Kees in zijn snackbar friet met pindasaus en frikadellen serveert.

Kleine Knip
Gouden zand en prachtige golven. Wie heeft meer nodig?

Caracasbaai
Kiezelstrand naast een parkeerstrook vlakbij Jan Thiel. Mannen blijven dicht bij hun openstaande kofferbak met al dan niet lichtgevende speakers waaruit harde salsamuziek schalt. Tip: jog (of wandel) net als de locals rond zonsondergang langs de Caracasbaai en geniet van het water en de luxe villa's bij Jan Thiel.

Baya Beach
Piepklein strand tussen hoge rotsen waar kinderen op klimmen.

Playa Forti
Vooral voor het uitzicht van boven. Het water is zo helder dat schildpadden goed te volgen zijn. De tien meter hoge rots bij het restaurant is van oudsher een geliefde springplek voor jongeren. Sinds er waarschuwingsborden staan na ettelijke gebroken ruggen en ander letsel is het springen minder populair.

Marie Pampoen
Dit strand bij Willemstad kwam enkele jaren geleden in het nieuws toen een Curaçaose politicus werd doodgeschoten tijdens zijn wekelijkse uitje naar de viskraam. Na school springen kinderen hier het water in.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Snorkelen (blauwe logo's)

Playa Lagun
Zet een duikbril op, kijk onder water en de kans is groot dat je hier omver wordt gezwommen door een zeeschildpad. Bij het koraal onder de rotswanden wonen onder meer kreeften, egelvissen en zebravissen.

Tug Boat
Dit steenstrand met uitzicht op een wegroestende ferry is niet comfortabel, maar onder water ligt een sleepbootje (tug boat) op zo'n 5 meter diepte. Dat maakt het een perfecte plek om zonder duiktank op de rug een wrak van dichtbij te bewonderen. Hier zwemmen ook veel vissen.

Santa Cruz
Het strand - zwerfvuil, weinig schaduw - op zich is geen aanrader. En het water is minder helder dan elders door nabijgelegen mangrovemoerassen. Vanaf hier gaan wel boten naar de Blue Room, een grot waarbinnen alles spectaculair blauw kleurt, ook onder water, en naar Playa Pretu, het enige 'zwarte strand' van Curaçao, met veel verschillende vissen.

Playa Hulu
Klein, afgelegen en alleen per boot bereikbaar, met veel onbeschadigd koraal en dus veel vissen.

Playa Hundu
Via een zandpad bereikbaar. Snorkelen is goed te doen aan de zuidoostelijke zijde van de baai.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Verborgen parels (lichtgroene logo's)

Playa Kanoa
Slalom over het eiland langs de gaten in de half geasfalteerde weg, waar kadaverlucht nooit ver weg is, en arriveer bij het enige strand aan de ruige noordkust. Hét strand voor golfsurfers. Ook voor privéfeestjes en poedelen in ondiep water.

Playa Largu
Wie bij landhuis San Juan, richting Westpunt, de zandweg volgt, eindigt bij Playa Largu: het grootste, maar nauwelijks bezochte strand van Curaçao.

Playa Mansalina
Langs hetzelfde zandpad ligt dit strandje, genoemd naar de giftige mansalinabomen. Betaald

Playa Shon Mosa
Lieflijk strandje met rustig water, omgeven door rotsen, te bereiken via hetzelfde zandpad. Betaald

Fuikbaai
Alleen bereikbaar per boot. Op de jaarlijkse Fuikdag (in januari) trekt alles en iedereen met een vaartuig richting Fuik voor een dag vol eten, drinken en muziek.

Playa Piskado
Midden in het dorp Westpunt. Mooi om foto's te nemen van de vissers, hun netten en de houten boten in het zand.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

Lekker luxe (zwarte logo's)

Baoase
Het meest luxueuze vakantieoord van het eiland ligt verscholen in een eenvoudige woonwijk. Het strand heeft een bruggetje, boeddhabeelden, massagetent en altijd lege strandbedden. Want eigenaar Van der Valk houdt het graag exclusief. Zo worden per dag slechts enkele stellen van buiten toegelaten à 50 dollar per persoon (inclusief water, fruitsnacks, kajaks en snorkels). Als beroemdheden in het boetiekresort verblijven, zijn gasten van buiten niet welkom. Betaald

Avila
Favoriet van de Oranjes. Sympathiek barpersoneel serveert de hele dag door cocktails. Een groot zwembad, een briesje en volop schaduw. Betaald

Santa Barbara
De weg ernaartoe voert langs een prachtig groene golfbaan. Er zijn grote zwembaden. Het strand is lang en schaduwrijk. Zwemmen kan helaas niet voorbij de dichtbijgelegen aanlegsteiger, vanwege voorbijvarende jachten aan de andere kant. De barman: ,,Als je bij de slagboom zegt dat je een ijsje komt eten, hoef je de 50 dollar entree niet te betalen.'' Betaald

Marriott
Klassiek hotel met Amerikaanse standaard in service. Fijn wit strand, goed zwembad met bar, en prachtig uitzicht op Piscadera Baai.