De huren gaan vandaag omhoog, dit zijn de regels
Als je in een huurwoning van een woningcorporatie woont, is de kans groot dat vanaf vandaag de huur omhoog gaat. Over de fikse prijsstijgingen voor sociale woningbouw is de laatste jaren veel te doen geweest. Dit jaar blijven de verhogingen beperkt. In de vrije sector geldt echter geen maximum.
Delen per e-mail
Volgens de wet mag de huur voor sociale woningbouw met maximaal 4,1 tot 5,6 procent omhoog, afhankelijk van het inkomen van bewoners en de woning. Corporaties kiezen er echter voor om de prijs gemiddeld met 1,6 procent te laten stijgen, gelijk met de inflatie (peildatum november 2018). Huurders hebben dat te danken aan een akkoord tussen de Woonbond en Aedes in december vorig jaar. De regels gaan pas volgend jaar in, maar corporaties kiezen ervoor in de geest van de afspraak te handelen.
Regels huurverhogingen sociale woningbouw vanaf 1 juli 2019
Was je huishoudinkomen 42.436 euro of minder in 2017? Dan mag de huur hooguit 4,1 procent omhoog. Dat geldt dus voor de huurverhoging per 1 juli 2019.
Was je huishoudinkomen 42.436 euro of meer in 2017? En heeft geen van de bewoners de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en bestaat uw huishouden uit maximaal 3 personen? Dan mag de huur hooguit 5,6 procent omhoog.
Huur je een kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats? Dan mag de huur hooguit 3,1 procent omhoog. Hoeveel het inkomen van je huishouden was, doet er dan niet toe.
Heb je een sociale huurwoning en ben je het niet eens met de huurverhoging? Dan had je bezwaar kunnen maken. Na 1 juli kan dat niet meer. Kom je er niet uit met de verhuurder, dan kun je naar de Huurcommissie stappen. In 2018 stapten meer dan 10.000 huishoudens naar de Huurcommissie. In meer dan de helft van de gevallen kregen ze gelijk.
Niet alle woningen onder de sociale huurgrens zijn van woningcorporaties. Vorig jaar kozen particuliere verhuurders er voor om de prijs met 3,3 procent te laten stijgen, tegenover 1,7 procent door corporaties.
Veel particuliere verhuurders en vastgoedbedrijven kiezen er ook voor om op 1 juli de huren te verhogen. Vrije sectorwoningen beginnen met een maandelijkse huur van 720,42 euro. Er is geen maximum gesteld aan de huurverhoging. Omdat er in Nederland woningnood heerst door een tekort aan huizen, de WOZ-waarde en de belastingen stijgen, kiezen sommige verhuurders voor flinke prijsverhogingen. De huren van woningen in de vrije sector stegen in 2018 gemiddeld met 3,1 procent.
Regels huurverhogingen vrije sector
Huur je een vrije-sectorwoning? Dan mag de verhuurder zelf weten hoeveel hij de huur verhoogt. Behalve als in het huurcontract een indexeringsclausule staat. Dan staat de jaarlijkse huurverhoging vast.
De huurprijs mag maar eens in de 12 maanden worden verhoogd. Een tussentijdse huurverhoging na verbetering van de woning mag wel.
De verhuurder is niet verplicht de huurder op de hoogte te brengen van de huurverhoging.
Staat in het huurcontract een indexeringsclausule? Dan is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huur overeengekomen. Meestal is dat het inflatiepercentage plus een aantal procent. Kan meer of minder zijn. Het CBS heeft een rekenhulp.
Staat er géén indexeringsclausule in het contract? Dan moet de verhuurder een nieuw contract aanbieden met een hogere prijs als hij de prijs wil verhogen. Als je niet instemt, kan de verhuurder het contract opzeggen. Als je daar niet schriftelijk mee akkoord gaat, bepaalt de rechter of het aanbod redelijk is. Als het redelijk is, moet je verhuizen. Als het niet redelijk is, geldt het oude huurcontract en gaat de huurprijs dus niet omhoog.
Het puntensysteem waarmee verhuurders de huurprijs bepalen, geldt niet in de vrije sector.
Hoe het precies zit met de contracten in de vrije sector is onbekend. Volgens de Woonbond worden de contractuele prijzen niet geregistreerd en communiceren vastgoedbedrijven en particuliere verhuurders er nauwelijks over.
Het komt wel vaak voor dat de huurprijs enorm stijgt als nieuwe bewoners een kamer of appartement betrekken. Er zijn voorbeelden van huren die na een verhuizing met liefst 50 procent omhoog gingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Explosieve stijging klachten over huurhuis
Het aantal huurders dat opkomt voor z'n rechten groeit stevig. In 2018 stapten meer dan 10.000 huishoudens naar de Huurcommissie. Dat is 30 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste maanden van dit jaar schoten de meldingen opnieuw omhoog. De meeste geschillen gaan over de huurprijs en de servicekosten. -
Meeste huurders sociale woningbouw zien huur minder hard stijgen
De huur gaat vanaf 1 juli bij iedereen die in een huis van een corporatie woont omhoog, maar bij de meeste bewoners stijgt de huur minder hard dan de laatste jaren. Uit een enquête van koepelorganisatie Aedes onder 228 woningcorporaties blijkt dat de huur gemiddeld stijgt met het inflatiepercentage van 1,6 procent (peilmaand november 2018). Huurders hebben dat te danken aan een akkoord tussen de Woonbond en Aedes in december vorig jaar. -
PREMIUM
Krakers wonen heerlijk in voormalige ambassade van Congo: ‘Keukenraam stond open, dus we konden zo naar binnen’
Vol verbazing zagen omwonenden dat krakers zich in de voormalige ambassade van Congo verschansten. Ruim tien jaar later zitten ze er nog. „Met goedkeuring van de ambassadeur!” -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Klaar met je kamerplant? Breng 'm naar Marjo! (of adopteer een afgedankt exemplaar)
Marjo Bruijsten (36) is een plantenasiel begonnen voor afgedankte kamerplanten. De Woerdense lapt de plant weer op en maakt een ander er blij mee. Inmiddels staan en hangen er meer dan zeventig planten in haar woonkamer. En ze hebben allemaal een naam.
-
PREMIUM
Dit is hoe je die mooiste vogels, bijen en vlinders in je tuin krijgt: ‘Laat takjes en blad liggen’
Hoe krijg die mooie vogels, bijen of vlinders terug in je tuin? Met de juiste beplanting, legt Emmanuelle van Tuijn uit Zeist uit. Haar advies: laat vooral takjes en blad liggen, het is gecombineerd met inheemse planten een bron van voedsel voor veel diertjes. Dus weg met alle stenen en tegels. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.